Днешният празник е посветен на почитание, осмисляне и съзерцание на Светия дух. Това каза Георги Тодоров, богослов и публицист, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Празникът Свети дух има своята история, говори се за главното действащо лице или едно от тях, в зависимост от случая, а в случая главното действащо лице – Светият дух, за да може да се концентрираме върху тази трета ипостас на Бога, на триединния Бог, разказа богословът.

"Имаме Бог Отец, Бог Син и Бог Дух свети. Това е третото лице, третото ипостас на триединното божество. И затова днешният ден е посветен на можем да кажем почитание, осмисляне, съзерцание именно на Светия дух“, разказа Георги Тодоров.

"Въпросът за Светата троица ние трябва предварително да кажем, че е над човешките възможности. Ние имаме преведено на човешки език познание за Троицата, но ни е казано, че това познание е ограничено. Ние трябва да знаем, че като човеци ние не разбираме същността, тайната на Троицата. Какво означава триединен Бог? Три бога в един Бог. Една природа божествена – три лица, три личности, три ипостаси. Това нещо е на човешките възможности“, допълни още той.

Евелина БРАНИМИРОВА