С решения на парче няма как да се решат проблемите в БДЖ. Да възложим на Министерството на транспорта, на БДЖ и на НКЖИ да разработят дългосрочна стратегия, върху която българският парламент да се произнесе. Да има няколко варианта - оптимистичен, песимистичен - и народните представители да решат. След което всички правителства, без значение дали са служебни или не, да изпълняват тази стратегия в следващите поне 10 години. Това предложи председателят на Комисията по транспорт и съобщения и заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски по време на изслушването на служебния транспортен министър Христо Алексиев в парламентарната комисия, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Изслушването, проведено по инициатива на Свиленски, бе във връзка със зачестилите инциденти с подвижния железопътен състав, състоянието на железопътната инфраструктура и готовността на БДЖ за извършване на пътнически превози в условията на либерализиран железопътен пазар след 2024 г.

"Много години ни беше обяснявано как се полагат усилия от всички правителства назад във времето за оздравяване на БДЖ. Как с намаляването на задълженията, БДЖ ще се възроди и ще има едно светло бъдеще за развитието на железопътния транспорт. Тогава казах: “Да, вие ще намалите задълженията, БДЖ няма да има задължения, но България няма да има железници. И днес всички можем да се убедим, че сме горе-долу в тази ситуация. Имаме БДЖ без резервни части, без локомотиви, 376 вакантни длъжности, а може би няма и кандидати за тях, за закъсненията няма да говоря, запалванията са 28, те ще стават много повече. Складовете са празни. Това е състоянието след толкова години по този начин на управление на българските железници", заяви Свиленски.