От санкциите срещу Русия страда България, а не Русия

"С този дебат с надявам да сложим точка на въпроса кой повиши пенсиите. Виждам едно желание от ПП да представят това като изцяло тяхна заслуга, но това е записано в програмата на БСП още преди три парламентарни избора, отстоявано в четири парламента и е изпълнено.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в 24 МИР – София Георги Свиленски по време на предизборен дебат в ефира на БТВ. Той уточни, че тази мярка не е фигурирала в програмите на ПП, ДБ и ГЕРБ.

"Когато обещаем нещо, ние рапортуваме, че сме го изпълнили и днес мога да застана пред българските пенсионери и младите семейства и да кажа какво сме свършили за тях. Да, за тези неща трябва подкрепа и гласове, но основният идеолог пенсиите да бъдат веднъж актуализирани, втори път преизчислени, трети път сега през октомври отново да бъдат преизчислени на база осигурителен доход 2021 г., e БСП“, категоричен е Свиленски.

Обвиненията, че държавата е счупена социалистът определи като клише, което се вкарва, когато ГЕРБ не е в управлението. "ГЕРБ направиха държавата такава по техния модел, ние искаме да го променим. Последните шест месеца показахме, че можем да променяме модела. България излезе на първо място по промишлено производство, по икономически растеж. На четвърто място в Европа сме по БВП“, припомни водачът на листата на БСП и попита как държавата може да е счупена, при положение, че детските градини и ясли са безплатни, а майките и младите семейства ще получат по 350 лв. за първия учебен ден.

"Предложението на ГЕРБ за компенсациите на бизнеса беше 200 лева и 80%, а предложението на Драгомир Стойнев от ПГ на “БСП за България“ беше 250 лв. и 100% - това, което има бизнесът в момента“, припомни Георги Свиленски по отношение на предприетите мерки срещу инфлацията. По думите му генезисът на високите цени, които виждаме всеки ден, са високите цени на енергоносителите и на горивата. "Затова ние предлагаме таван на цените. Това го казва и Европа“, обясни социалистът и припомни, че 17 години “Топлофикация-София“ се управлява от Столична община с кмет Борисов и кмет Фандъкова.

Свиленски е категоричен, че по-евтин газ от този, който идва по тръба, няма. "Трябва да има правителство, което да отиде и да подпише дългосрочен договор“, категоричен е той по темата с газа и отправи въпрос към ГЕРБ дали ще отидат да преговарят с “Газпром“ за по-евтин газ.

"Ясно е, че “Булгаргаз“ не е изпълнило или не е платило по начина, по който иска търговското дружество, което предоставя газ. Франция, Италия и Германия можаха да платят и да си получават газа, а България не можа. Министерски съвет няма решение за спиране на руския газ. Г-жа Нинова и нито един министър от БСП не е гласувал за спиране на газа и за санкциите срещу Русия“, посочи още Свиленски и допълни, че от санкциите страда България, а не Русия, а следствие на тях “Газпром“ са си увеличили печалбата 40 милиарда.

Според Свиленски няма по-последователна позиция от тази на БСП относно възможността за коалиция с ГЕРБ – "Ние имаме решение на Конгрес и това няма как да се случи. Трябва да има мнозинство, което да гарантира социалната политика, за да не ставаме заложници, както бяхме в предишния парламент, на 10-15 народни представители от някоя малка парламентарна група, която събори правителството“, категоричен е той.

На финала Свиленски отправи апел към българските граждани на 2-ри октомври да гласуват с номер 28: "За да получите правителство, което мисли за вас, което може да решава социалните, енергийните, икономическите въпроси на държавата. Правителство, което може да гарантира стабилни доходи и не повишаващи се непрекъснато цени. Правителство, което милее за България“, заключи той.