"Български пощи“ е едно от най-големите държавни предприятия с над 3 000 станции, 28 областни пощенски станции, 2 специализирани поделения - "Филателия“ и "Булпост“. Покрива повече от 5 200 населени места и най-важното – в него работят 8 633 служителя. За нас от "БСП за България“ това предприятие винаги е било грижа, интересували сме се от неговото състояние, от неговото бъдеще и от неговото развитие.“ Това заяви заместник председателят на ПГ "БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна, предават от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

Той посочи, че през различните години са били полагани различни усилия в посока неговото укрепване, но повече в посока за съсипване на това държавно предприятие.

В тази връзка, Свиленски попита служебния транспортен министър за финансовото състояние на "Български пощи“ за първото шестмесечие и за първото деветмесечие на 2022 г.

"Потвърдиха се опасенията ни за влошаване още повече на финансовото състояние на "Български помощи“, и то в третото тримесечие, за което отговорност има служебното правителство“, отбеляза социалистът след отговора на министъра, като цитира информацията за натрупване на 16 милиона загуба само за трите месеца управление на служебното правителство.

Георги Свиленски припомни, че преди две години е било възложено на "Български пощи“ да разпространява и печатните издания и тогава БСП е предупредила, а сега се констатира, че от това "Български пощи“ ще трупа загуби. "Става ясно, че "Български пощи“ не извършва разпространението на печатните издания, а го преотдава на частна фирма. Няма как, когато преотдавате една дейност на частна фирма, а не я вършите вие директно, да не трупате загуби“, коментира още той.

Относно оптимизацията на управленската структура, Свиленски припомни изложението си за 8 633 служителя на "Български пощи“, голяма част от които вероятно работят на минимална заплата. "Мотивацията няма как да бъде на необходимото ниво, ако продължават да работят на минималната заплата, а

служебният кабинет, в който Вие сте вицепремиер, даже не предвижда тя да бъде увеличена“, обърна се към министър Алексиев заместник-председателят на социалистите в парламента.

"Казвате, че не можете да водите дългосрочни политики, но сте насрочил конкурси в абсолютно всички търговски дружества за избор на директори за 5 години напред“, заяви още той и обърна внимание, че за директор в "Български пощи“, едно специфично дружество със специфична дейност, изискванията са да имат 5 или 3 години управленски опит, без значение какъв. "Може да си управлявал една кафе-сладкарница 5 години и това автоматично те прави допустим кандидат за управител на "Български пощи“. Това е недопустимо“, отбеляза Свиленски.

Той призова служебния министър да прекрати конкурсите и да остави този ангажимент на редовното правителство, като, по неговите думи, не е работа на служебния кабинет да задължава държавата с нови управителни съвети на публичните дружества.

Георги Свиленски обърна внимание и на друг проблем. Той цитира данни на Комисията за регулиране на съобщенията, според които пазарният дял на "Български пощи“ на база генерирани приходи от пощенски услуги през 2010 г. е в размер на 24%, а през 2021 г. е 6,2%. Социалистът отбеляза, че към днешния момент той вече вероятно е много по-малък и посочи друга фрапираща статистика - че делът на куриерските услуги на "Български пощи“ е под 2%

От отговора на служебния транспортен министър на въпроса за предприетите мерки за пречупване на тази негативна тенденция се разбра, че от губещите услуги като доставка до труднодостъпни населени места, "Български пощи“ е монополист с близо 80% пазарен дял. "А на печелившите услуги са сигурно останалите 2-3%, за да стане 6% пазарния дял“, отбеляза Свиленски.

"Всички ние като народни представители и бъдещото правителство трябва да положим усилие за това "Български пощи“ да бъде по-равностоен играч на този пазар и да не поема само губещата част от дейността, а да може да се намеси на пазара на печелившите услуги. Да направим така, че "Български пощи“ да бъде едно печелившо дружество, с което българската държавата може да се гордее пред своите граждани и пред чуждите си партньори“, призова Георги Свиленски от парламентарната трибуна.