Продоволствена криза в България няма и няма и да има. Това заяви зам.-министърът на земеделието Георги Събев в дневния блок на Радио "Фокус“.

"Първата широкоотраслова среща, която направихме в Министерство на земеделието беше със социалните партньори. Те набелязаха проблеми, решението на които ще отнеме много време, но ние имаме желанието и амбицията в тесен диалог с тях да предприемем редица стъпки. Не е тайна, че заплатите на земеделските производители са едни от най-ниските в страната. Трябва да оформим стратегия как да подобрим пазара на работната ръка (...) в сектора и условията на труд“, каза министър Събев.

"На срещата един от участниците постави въпроса за Национална продоволствена стратегия в контекста на кризата, която започна вследствие на войната в Украйна. Този проблем наистина се очерта като сериозен. В България към момента продоволствена криза няма и няма да има. Войната в Украйна доведе до проблеми в доставките на култури, които ние произвеждаме и дори сме важен износен фактор, но тава са развитията в контекста на тази война. Виждаме, че светът става изложен на различни предизвикателства и е необходимо да се поставят основите на Национална продоволствена стратегия“, обясни той.