"Единствената причина на миналите избори да се явим като коалиция беше това, че нямахме регистрация. Като отговорна партия към избирателите и към българския народ смятам, че една партия трябва да сформира коалиция след изборите!".

Така отговори Георги Самандов от ПП "Български възход“  на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Явявате се самостоятелно на тези избори, като вероятно в гражданската квота ще допуснете и кандидати, които са или ваши коалиционни партньори, или по друг избор. Как стои въпросът?“.

Георги Самандов изрази мнение, че 48 НС не е успяло да свърши основната си задача – да излъчи редовно правителство. Той бе категоричен: "Затова на 2-ри април отиваме на поправителен, а резултатът е слаб 2!“. Самандов заяви, че 48 НС не се е занимавало с въпроси от дневния ред на гражданите. В последния ден се е заело със съдебната реформа, което е важен въпрос, но не може да се прави на коляно. В същото време депутатите от останалите партии са понижили нивото на парламентарния живот, като са се занимавали с флашмобове и пиар акции. Мястото на тези работи не е в Народното събрание!

Беновска попита своя събеседник как ще коментира включването на нови лица в санкционния списък по закона "Магнитски“. Самандов отговори: "Не ни ли омръзна да бъдем третирани като някакво непослушно дете! Ние сме суверенна държава, това законодателство, както казахте, не е валидно в нашата страна и нашият съд се е произнесъл. В даден момент, точно преди избори, с приключването на мандат на посланик, излиза някакъв списък, който ние не знаем тези хора в какво са обвинени!“. Той призова българската прокуратура, българският съд най-накрая да се сезират, да работят и да кажат – колегите от САЩ са прави  или не са прави! Но да има отговор! Самандов добави: "Моето усещане, като гражданин, е, че ние оставаме безмълвни на твърдения, които се отправят, и нито един наш орган не ни защитава, като общество! Утре могат да кажат за Вас, за мен!“.

Георги Самандов коментира и повдигнатите обвинения срещу Александър Николов, Деян Николов и Людмил Йоцов за ощетяване на "Булгаргаз“ ЕАД с 88 милиона лева. Той заяви: "Това нямаше как да стане по наше време. Тогава кризата се развихряше, но ние спазихме всички изисквания на закона, включително за тръжните процедури. В случая ще бъда кратък – щом прокуратурата и разследващите органи са видели достатъчно материали, за да повдигнат обвинения, нека сега да си ги обосноват и съдът да отсъди! Само искам да добавя, че не беше спазен Законът за енергетиката, като за особено големи количества природен газ трябваше да се организират тръжни процедури! Така че, щом има повдигнати обвинения, нека прокурорите и адвокатите да си свършат работата и съдът да отсъди!“.

Самандов бе категоричен, че ПВУ в частта енергетика трябва да се предоговори и затварянето на въглищните централи да се отложи напред във времето. Според него правителството на Кирил Петков, което е взело това решение, трябва да понесе отговорност! Самандов заяви: "На българите вече им писна някой отвън да им казва – правете първо, второ, трето или санкции! Ние сме пълноценни членове на тези съюзи, но в крайна сметка сме най-старата държава в ЕС, запазила името си през всички тези векове! Така че ние трябва да покажем гръбнак! Това, че тук някога са живели велики хора, ние сме длъжни точно заради тях да отстояваме името България, независимо в кои съюзи членуваме!“.

Според Георги Самандов Гълъб Донев е трябвало да реагира доста по-рано относно инфлацията и високите цени на хранителните стоки. Самият Самандов е изпратил до сегашния служебен премиер над 30 въпроса, свързани с това как се отразяват компенсациите, които се дават на производителите и търговците. "Тук става въпрос за една гигантска спекула! Самата дума "спекула“ не е лоша, но това показва, че държавните регулаторни органи не работят! КЗК и КЗП не работят, не следят нивата на конкуренция, не създават равни условия за всички!“, категоричен бе той.