"Всяка една от партиите в Парламента, с изключение на ГЕРБ и ПП, трябва да бъдем готови да получим мандата, който по Конституция президентът трябва да даде!".

Така отговори Георги Самандов от "Български възход" на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2", която попита: "Над коалиция "Български възход" "тегне", че лидерът на коалицията Стефан Янев вероятно може да получи третия мандат!".

На въпроса на Беновска дали Стефан Янев е готов да бъде най-добрия министър-председател, Георги Самандов отговори така:

"По моя лична оценка в двата мандата, когато беше служебен министър-председател, Стефан Янев беше най-добрият министър-председател, който аз помня! Когато сдавахме властта на служебно правителство, неговият рейтинг беше сред най-високите!".

Той добави, че що се отнася до кадрите, БВ има малка ПГ, но разполага с изключителни експерти и професионалисти.

"С това отговаряте ли ми, че кадрите ще бъдат от вашата партия, а няма да бъдат на принципа, на който ГЕРБ привлече неутрални политически лица?", попита Беновска. Самандов отговори:

"Не казвам, че ако направим кабинет, лицата ще бъдат от нашата партия, казвам, че ние имаме експертизата! Ние за постове и министерства няма да говорим! Но това, върху което акцентираме дълбоко, че всяко едно механично сглобено мнозинство е обречена. Както видяхте безпринципната коалиция преживя малко над половин година! Ние трябва да бъдем обединени около политики, а тези политики трябва да бъдат изпълнявани от най-подходящите хора! Трябва да стъпим на ясно коалиционно мнозинство, което да даде своите предложения. Това ще бъде подписано в коалиционно споразумение!".

Георги Самандов заяви категорично, че централите в Маришкия басейн трябва да продължат да работят, докато има ресурс и докато са икономически изгодни. Той обясни, че има заложени много средства в ПВУ и в новия план REPowerEU, които могат да бъдат използвани за инвестиции. Например с тези средства ТЕЦ "Марица Изток 2" може да изгради фотоволтаичен парк и когато има слънчеви часове, да не се горят въглища.

"Добре, излиза ли, че ако БВ получите трети мандат, това ще бъде една от обединителните ви тези? Защото в Парламента дори вече и Кирил и Асен не са такива силни привърженици на своята теза, която вече изчетох по ПВУ и реформа 10?", попита Беновска.

Самандов отговори, че темата за енергетиката ще бъде една от тези обединителни тези. Той отново подчерта, че трябва да се борим централите ни да продължат да работят.

 "Аз чух от Кирил Петков тази сутрин, че трябва да отворим плана и преговаряме заедно с Гърция и Румъния! Но те вече са си взели парите! Аз не виждам как някой ще предоговаря, когато вече е изпълнил сделката! Този тип говорене не е релевантен!", категоричен бе народният представител.