Очевидно е, че узрява ситуацията за връщане на българската левица в мача, а Ваня Григорова олицетворява този стремеж. На БСП приляга да води този процес, но останалите формации не трябва да бъдат елиминирани. Ще бъде грешка ако някой вкара Ваня Григорова в едноличен проект. Тя показва, че може да обедини левицата. Това каза по NOVA Георги Първанов, президент на Република България, между 22 януари 2002 (преизбран през 2006 г.) и 22 януари 2012 г.

Първанов определи управлението на страната като фалшива стабилност. Необходими са силни лидери, допълни той. Важното е тези, които са в управлението да имат здрави, работещи, конкретни отношения, които да водят към добро, посочи Първанов.

"И аз нося отговорност преди всичко, за това, че ние преди време подкрепихме коалицията на ГЕРБ, но тогава нашия принос не беше оценен. Лично Бойко Борисов ни игнорира", спомня си той.

Първанов каза, че вижда положителна промяна в Делян Пеевски и вече е политик с характер. По негови думи той вече е ключова фигура и в ДСП и в управляващата коалиция.

Той сподели своите спомени за успешната съвместна работа със Симеон Сакскобургготски.

Политикът каза, че не е привърженик на идеята за ротация. Той е на мнение, че винаги е по-добре да има редовно правителство, а идеята за служебно правителство се е изхабила. Не бих подкрепил корекции в законодателството за служебните правителства, посочи Първанов.

"Някои хора гледат с носталгия към миналото, но това не е фатално. Стига да не искат да го върнат по някакъв начин. Аз такава тенденция не съзирам", каза той

"Трябва да престанем да организираме движения да бутаме паметници. В Европа това не се случва. Паметник на Съветската армия има в половината Европа. Съветската армия е изгонила фашистката армия. Сталинисткият режим е договорка между тримата големи лидери. Прогонването на хитлериската армия си е своего рода освобождение", каза Първанов.