Новият портал за полетна информация на ДП РВД (BULATSA – Flight Information Portal) бе представен пред вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, а на събитието бяха демонстрирани възможностите му, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Порталът е без аналог в света и в него е събрана цялата аеронавигационна информация, като въздушното движение в реално време, детайли за конкретен полет, метеорологични данни и други, допълни Пеев.

"Системата ще помогне на нашите клиенти. Тя е ориентирана към нашите клиенти. Ние имаме достатъчно системи, които ни помагат да гарантираме безопасно въздушно движение. Тя е насочена към различните потребители авиационни, като започнем от авиокомпании, ползватели на малки самолети, летища, ВВС и още други потребители. Тя дава една интегрирана информация, голяма по обем във вид, удобен за ползване, което да им позволи те правилно да планират и изпълняват своите полети, а съответно тези, които са на земята, да получават достатъчно информация, включително метеорологична, забрани във въздушното пространство, за да може безопасно и ефективно да изпълняват своите полети. Това е целта. Системата е ориентирана към нашите клиенти. Затова казваме, че тя повишава безопасността, защото когато човек има нужната информация и знае как да борави с нея, то тогава изпълнението и провеждането на даден полет е много по-ефективно и безопасно. Затова казваме, че когато се инвестира в безопасност, това е най-ценната инвестиция. Безопасността е на първо място, когато обслужваме въздушното движение“, заяви още Пеев.

На въпрос на журналист кога ще е достъпна за смартфоните, за всеки един от нас, Пеев отговори, че тя вече е достъпна. "Със съответните разбира се регистрации, които са ясно описани в сайта. Така че всеки може да посети сайта на BULATSA и там ясно са указани методът и стъпките, които трябва да направи човек, за да се регистрира. Всеки гражданин може да направи тази регистрация и да я ползва информацията безплатно“.

Пеев обясни, че са започнали с повече професионално съдържание на сайта, то е разработено съвместно с авиационните потребители и е насочено към тях, но следващата година ще продължат с разработката и ще бъдат добавени функционалности, които са насочени към обикновени хора в по-популярен формат и вид.

Министър Христо Алексиев допълни, че порталът няма аналог в света и ще доведе до по-голямо ниво на сигурност и безопасност. Той благодари за положените усилия и допълни, че този портал е доста по-добър от "флайт радар“. "Използваме математически прогнози и правим кадрово осигуряване, за да покрият операциите във въздушното движение. Ние отчитаме конфликти зони на територии далечни от България, но които имат фактор върху движението в нашето въздушното пространство. Обезпечени са сектори България и Турция които обслужват без закъснение.“