Българинът е предпочитан турист за родното Черноморие , това се видя и по време на пандемията, но трудно можем да удържим особено платежоспособните български туристи по нашето Черноморие. Това каза Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Просто трябва Министерство на туризма да види какво прави с плажовете, защото там наистина не може една почивка в хотела да струва колкото шезлонга и чадъра на плажа. Така че нещата там са изтървани в последните няколко години и не знам как ще се оправи, а това отблъсква родните туристи. А трябва да ви кажа, че българският турист е един от най-добрите туристи“, отбеляза хотелиерът.

Липсата на работна ръка, повишаването на цените във всички области влияе на цената на предлагания продукт. И пакетът, който ще бъде предлаган, е с променена цена от миналогодишната, което е абсолютно нормално въз основа на вдигането на тока, на горивата и на голяма част от храните, посочи Николчев.

"Това, което сме направили като проучване за българските туристи, които пътуват за Гърция и Турция, те предпочитат особено заради плажовете, където там са абсолютно безплатни, или за едно фрапе ти можеш цял ден да ползваш шезлонга в Гърция. Хората проявяват индивидуално отношение към всеки един от туристите и реално цените в Турция специално са доста по-добри от това, което предлагаме ние на нашето Черноморие в момента. В Гърция наистина тази година ще бъдат малко по-високи цените, но българите, особено в столицата и в Западна България, са свикнали в годините да прескачат до Гърция, която не им е чак толкова далече, и продължава да има сериозни посещения там“, каза още Георги Николчев.

У нас в началото на сезона, цените са малко по-ниски, но когато се запълни базата, цените ще скочат доста по-сериозно, прогнозира той.

Евелина БРАНИМИРОВА