Вече съм казвал, че есента на 2023 г. ще е като 1989 г. И наистина 2023 е като 1989 г. – голяма промяна става в света и в Европа. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият конституционен съдия Георги Марков. "Но промяната през есента на 1989 г. обхвана само бившия социалистически лагер – падна Берлинската стена, падна комунизмът. Сега обаче е на път да падне неолиберализмът, който владее цяла Западна Европа, Централна Европа, бившите соцстрани и САЩ, и още далече други страни. Това, което специално можем да кажем, е, че преди няколко дни победата на Вилдерс беше оценена от Виктор Орбан като "вятър на промяната“ и той си пусна пост в своята социална мрежа с Клаус Майне, солиста на "Скорпиънс“. И наистина пробивът на Вилдерс е уникален в Холандия – люлката на неолиберализма. Победата му е съкрушителна спрямо останалите – коалицията на Тимерманс, социалисти, зелени, бившата партия на Рюте. И сега, в момента, можем да кажем, че това е страхотен удар в сърцето на соросоидния западен неолиберализъм", добави Марков.

Той обясни, че Герт Вилдерс е позната фигура в политическия пейзаж, той е дългогодишен холандски политик, много откровен.

"И сега се опитват всячески от Брюксел да му попречат да стане премиер, но аз мисля, че няма да могат. Холандия се е задъхала. Мои близки от Хага, от Амстердам казват, че тя се е затлачила, задъхала от мигранти. 450 000 са мигрантите. Там няма много жилища и хангари, има повече вода. Те са бездомни, тия 450 000 души. И затова Вилдерс спечели изборите и мисля, че този път няма да могат да му попречат да стане премиер. Това го каза и лидерката на партията на Рюте. Каза: "Ние няма да участваме в правителство, но ние сме за дясноцентристко правителство, защото такъв е вотът на холандския народ“. Просто нямат избор", каза още Георги Марков.

Според него, тази победа, погледната в Холандия, веднага пренасяйки се в Братислава и виждайки победата на Фицо, който се върна на бял кон като премиер на Словакия и е вече премиер на Словакия, показват сериозни пробиви в неолиберализма в Европа и те ще продължат.

"Унгария днес приема тук, в Будапеща, Виктор Орбан Шарл Мишел да говорят за очакваната Среща на върха на Европейския съвет на 15 декември. Пуснаха му 1 милиард евро на Орбан преди няколко дни, за да си помага за енергийната сигурност и т.н. – някакъв жест на купуване. Унгария не се продава. Унгария никога няма да продаде суверенитета си и никога не се продава. То стана ясно още 1989 г., когато на 11 септември те абсолютно безвъзмездно отвориха границата с Австрия, пуснаха хилядите туристи на ГДР. Тогава бях в Будапеща да прибирам дъщеря си и когато премиерът реформатор на Унгария Миклош Немет получава телефонно обаждане от Геншер и му казва "Г-н Немер, вие направихте чудо! Вие съборихте първата тухла от Берлинската стена – какво дължим, колко марки направо?“, той казва: "Ние не търгуваме с човешки животи и Унгария няма да търгува със своя суверенитет“. Тук цяла Будапеща е разлепена с плакати – Урсула фон дер Лайен в цял ръст и зад нея с очилата – Сашко. Сашко е Александър Сорос, синът на Джордж Сорос. Плакатът звучи така: "Няма да танцуваме по вашата музика. Унгария иска своя суверенитет. Счита, че Европейският съюз тотално се е провалил в политиката с мигранти“, а това Орбан го каза още от 2015 г. и тотално се провали в политиката си спрямо руско-украинската война", посочи още Марков.

По думите му България няма информация какво става по света. Тя няма информация какво става в Европа, защото да бъде заклано момиченце на 6 години и убито, да бъдат заклани още няколко малолетни, да бъдат заклани помагащите им възрастни, да излезе целият Дъблин на улицата и да подпали общежитията с мигранти, и да направи погром на града, и това да не се отрази по националните телевизии на България е тежко потъпкване на Българската конституция, от една страна.

"От друга, в събота в Дром – една област във Франция, мисля, че е към Марсилия някъде едно селце – нова жертва. Миграцията господства в Западна Европа, поради което победите тип "Вилдерс“, тип "Робърт Фицо“ ще продължат и следващата ще е на Херберт Кикъл в Австрия. Цяла Австрия е настръхнала, и Бургенланд, и Тирол, и навсякъде, че Виена може да остане втори Париж, където мароканци или подобни екземпляри горят националния флаг на Австрия, палят града. Австрийците не искат това. Затова Кикъл ще спечели изборите в Австрия и виж какво ще се получи – ще се получи една малка политическа Австро-Унгария, Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия с Войводина, към която ще се присъедини и Словения, а след време и Бабиш в Чехия. Политиката на Меркел 2015 г. съсипа Европа – "Елате, ще се справим!“ беше крилата й фраза, прословутото й селфи с един афганистанец. Те дойдоха, те продължават да идват и те не се справиха. Нещо повече, унгарските служби за сигурност изпратиха официално писмо до Германия, до Германската служба за защита на Конституцията, до германските правозащитни органи, че вече унгарската полиция е заловила талибани от известния отряд "313“ – високообучени терористи, които са се шмугнали и помагат на мигрантите срещу 3000 евро да вървят към Германия. Т.е. това е един много сериозен сигнал. Част от тях чрез Таджикистан, мисля, взимат такива паспорти, без виза за Москва и оттам могат да отидат до Сърбия, а Балканският маршрут, който минава през България, е осеян с такива терористи", посочи още бившият конституционен съдия Георги Марков.

Цоня СЪБЧЕВА