"Общото внушение от скандалите е непрестенното сваляне на доверието в политическото представителство в България, защото скандалът, да кажем за бюлетини или машини е скандал, който съдържа в себе си обвинение към другия, че фалшифира изборите. Няма как това да не оставя усещането, че изборите са поредната шашма в нашия публичен живот. Това води до твръдите ядра които започват да определят изхода от изборите, а хората които търсят мотив нещо да гти привлече, се оттеглят. Политиката отблъсква, вместо да мотивира човека", така започна коментара си в обзора на деня "Това е България" на Радио "Фокус" бившият председател на Съвета за електронни медии и преподавател в Софийския университет доц. Георги Лозанов по темата  как политическите скандали отекват в обществото. 

Скандалите между партиите прикриват реалния диалог между политическите опоненти. Борбата за бюлетината е подозрението, че изборите са били фалшифицирани години наред и затова сега съществува подозрението, че с машините отново ще бъдат фалшифицирани, стана ясно от думите на Лозанов.

Дебатът и изваждането на всякакви технически подробности е несъщественият разговор. Истинският дебат е "Вие фалшифицирате изборите - Не, вие ги фалшифицирате изборите". Този дебат трябва да се води, допълни той.

"Каквито и корекции да се правят на Изборния кодекс, те не могат да спрат опитите да се правят фалшификации. Няма такава технология която да направи един нечестен изборен процес, да бъде честен", каза още Лозанов.

Доц.Лозанов коментира и ролята на медиите в среда на остри политически борби. Медиите изпуснаха отдавна възможността да упражняват не само контрол, а да извличат реалните качества и дефекти на политиците. В предизборна ситуация медиите не можаха да добият тежестта да организират представянето на политиците чрез задавани от специалисти въпроси, така че да дадат представа на избирателя за кого да гласуват, стана ясно от анализа на специалисти по електронни медии.

"Работата на медиите е да дадат оценка или да направят възможна оценката кой колко струва. Да не забравяме, че политиците кандидатстват за власт. Работата на властта е неда упражнява някаква санкция върху хората, а да управлява системите. А възможността да управляваш системи и то големи, е тежка експертна задача.качествата за това трябва да личат, а не кой колко може остроумно или заядливо да надговори другия", каза Лозанов.

На въпроса дали и медиите не са се провалили от едната страна, както са се провалили политиците от другата, доц.Лозанов каза: "То ще се разбере много скоро и то за съжаление по горчив начин. Доколкото се провалихме в това да създадем демократична публичност и демократично общество, ще се види доколко България успява да удържа своята прозападна ориентация и доколко всъщност никога не еслязла до територията на демокрацията, а тенденциите назад, дърпащи ни към съветския  и постсъветския период и модели на правене на политика, на упражняване на властта са се запазили".

Цоня СЪБЧЕВА