Процедурата по отстраняването на главния прокурор би трябвало да започне в четвъртък, заяви Георги Кузманов от прокурорска колегия на ВСС, подписал искането за отстраняването на Иван Гешев. Направени са писмени искания за досъбиране на доказателства както от страна на ВСС - вносителите, така и от самия Иван Гешев.

Тезата на подписалите искането за отстраняване на главния прокурор е, че той е нарушил правилата, когато е извикал израелски експерт за оглед на мястото, където беше извършен опит за атентат срещу него. Дали това е така или не ще бъде установено в хода на събиране на доказателства от пленума на ВСС.

"За нас е важно да установим истината и нашето предложение беше в този смисъл - дали има извършено от главния прокурор тежко умишлено нарушение или няма такова", поясни Кузманов пред БНТ.

Днес Иван Гешев внесе питане до Конституционния съд и изрази съмнение в легитимността на ВСС, тъй като е с просрочен мандат.

Прокурор Кузманов посочи, че ще изчакат какво ще каже Конституционният съд, но припомни, че има произнасяне на КС по повод друг орган с изтекъл мандат - Инспекторатът към ВСС - и решението е еднозначно: че органът продължава да изпълнява в пълен обем своите задължения, докато компетентните органи изберат следващите.

На въпрос има ли нещо общо между политическите искания за оставка на Гешев и тази на шестимата прокурори, четирима от които са избрани от НС, Георги Кузманов отговори:

"Доколкото познавам колегите си и съм коментирал с тях - никой от тях няма никаква зависимост от политиците. Нашето решение беше взето във ВСС, коментирайки създалата се тежка обстановка в страната след този атентат срещу държавността."

Прокурорът категорично заяви, че са поискали да задвижат тази процедура, за да бъде установена истината.