В технологичния свят се случват изключително интересни неща, но те остават необяснени за по-голямата част от хората. Те засягат неща, които са много по-големи от самия него и касаят въпроси, теми и проблеми, които засягат всички ни.  

Това каза програмистът и журналист Георги Караманев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Преди две години и половина той създава сайта "Дигитални истории“. Идеята се ражда спонтанно. "Бях преминал към програмиране и в един момент усетих, че се случват много интересни неща в тази област, които трябва да бъдат описани, а не се описват. И започнах стихийно – всяка седмица създавах по два доста дълги текста, изцяло некомерсиално, само за удоволствие и смисъл. Постепенно се натрупаха почти 300 текста. Имам идеи за поне още толкова. Оттук нататък голямото предизвикателство беше как да превърнем тези текстове в книга“, разказа Георги Караманев.  

Така с помощта на редактора Мирослав Александров той избира осем големи въпроса, на които се опитва да отговори. "На всеки от тях давам четири отговора. Два отговора – с текстове, които аз наричам "технологична публицистика“, текстове, в които се опитвам да представям технологичните теми едновременно достъпно, разбираемо, с малко по-човешки поглед и със собствена гледна точка, защото мисля, че това много липсва в представянето на такива теми. На всеки от големите въпроси разказвам и по две истории, доста разнообразни – от стартъпи до писатели, направили впечатляващи прогнози. Много беше трудно да избера любимите си истории. Мисля, че се получи нещо подредено и смислено, една по-голяма картина. С книгата се опитвам да дам една малко по-обобщена представа за това докъде сме стигнали и накъде отиваме“, обясни писателят. 

Най-голямата тема за него е информираността и начинът, по който се променя отношението ни към медиите. "Сега много често за много хора информацията се изчерпва с това да отвориш фийда на любимата си социална мрежа и каквото той ти подбере. Оттам нататък естествено, че и политиката ще последва тези процеси, след като там се формират най-големите масиви от информация. Но това дава огромни възможности за манипулация, защото алгоритмите са направени така, че ни карат да останем по-дълго в този фийд, което се случва като ни показват нещо, което много ни харесва, или като ни показват нещо, което много ни ядосва и сме готови да извадим шпагите и да спорим кой е прав. Възможностите за манипулация са свързани с това, че гигантите вече знаят всичко за нас. Така ние ставаме много по-манипулируеми същества“, смята Георги Караманев.  

Според него политиката днес е до голяма степен доминирана от това, което се случва в социалните мрежи. "Най-големите ни проблеми като общество – разделението, агресията, неспособността да се обединяваме, да търсим различната гледна точка и да я приемаме, са теми, които са родени до голяма степен от информационните технологии, за които не си даваме сметка“, коментира той.