Не виждам нито един плюс от наложения таван на цените на руския газ. Това каза за обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев. "Средната цена на газа е 125 евро на мегават час, сега слагат 180 евро таван, т.е. достатъчно висок, за да може да расте. Вероятността да се стигне до тавана, не е кой знае колко голяма. Ако се стигне, ще видите как държавите няма да се съобразяват с тавана и всяко правителство ще купува газ за своята държава, особено ако това се случи през студените месеци февруари и март. По отношение на тавана на петрола там виждам по-скоро вреда за България, защото "Лукойл“ вероятно ще затвори, което означава, че за България ще има липси на дизел. С бензина сме окей, но дизелът ще липсва. И това ще бъде загуба на държавата от неплатени данъци на "Лукойл Нефтохим“, неплащане на осигуровки на служители, уволнени хора. Изобщо ефектът ще бъде по-скоро негативен“, обясни той. 

Наложените тавани на цените на руски газ и петрол е чисто политическо решение, категоричен е Кадиев. "Причините са войната и действията на различните правителства. Ние започнахме да налагаме санкции, Русия започна да налага контрасанкции, да ограничава износа на продукти до ЕС и това доведе до липса на снабдяване и съответно скок на цените. Големите печеливши са американските компании, които изнасят втечнен газ. Страшно много пари правят и Катар, и Саудитска Арабия. Ние сме от страната на губещите, защото България няма производство нито на газ, нито на петрол, собствен, за разлика от Румъния, например. При нас всичко е внос и всяко оскъпяване на вноса означава повече натоварване на икономиката, а и на хората“, добави той.

Таванът на цените на газа не е точно санкция, квазисанкция е, защото намалява приходите на Русия, когато изнася, но в същото време си е чиста държавна помощ за страните-членки и е абсолютна субсидия, смята Кадиев. "А също и намеса в пазарните отношения. Всеки пазар не е случаен, има причина цената на даден пазар цената да е Х или Y. Когато държавата се намесва, това веднага обърква пазара и води до последствия, които не са много ясни“, допълни той.

Общата печалба на банките тази година ще бъде 30% по-голяма в сравнение с миналата година, обясни Кадиев. "Това са пари взети от бизнеса и от хората. Добре щеше да бъде, ако имахме може би по-добре работеща КЗК, или политици, които се замислят какво правят за икономиката. Големият проблем за хората и за икономиката догодина ще бъдат лихвите по кредитите. Държавата трябва да адресира тези проблеми, но няма правителство, а парламентът се занимава с пълни щуротии. Ето пример, законите по Плана за възстановяване все още не са приети. Получихме първия транш от парите, но какво ще се случи с втория, тепърва ще трябва да се доказваме тогава, ще стигнем до забавяне и т.н.“, коментира Кадиев. 

Най-важната мярка, която трябва да се вземе, това е да има постоянно правителство и парламентът да работи. Със служебно правителство не става, каза още Кадиев.

Цоня СЪБЧЕВА