Етиопия е едно изключително интересно съчетание на необичайно християнство – с много силно влияние на коптското източно православие, връзка с юдаизма и Стария завет. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова и писателят-пътешественик и предприемач Георги Христов.   

По думите му църквите им обикновено са мънички, а техните свещеници приличат повече на ходжи. Хората, които слушат богослужението, стоят отвън, и след богослужението се правят невероятно пищни и цветни процесии, които са много ориенталски. "Те са първите християни, които са запазили тази своя автономност. В Етиопия е намерена през 1800 година най-старата и най-пълната запазена Библия, която е включва книги, които са изключени и от Стария завет, като най-интересният от тези текстове е Книгата на Енох. Интересно е също, че те имат изключително богатство от кръстове за всеки ден, празник, повод, светец, всяко място и географска област, като всеки от тях си има своето конкретно предназначение,“ разказа той.

Изключително атрактивни са 12-те църкви в Лалибела, които са построени през XIII век и представляват изсечени в монолита скални църкви. Обявени са за културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО. "Това невероятно инженерно съоръжение, тъй като те изсечени отгоре надолу и отвън навътре в скала. Най-разпознаваемата църква е "Св. Георги“, която е във формата на равнораменен кръст. Вътре има колони, покрити с плащеници и се смята, че има надписи на техния древен език, където е записано миналото и бъдещето на света.“

Денят в Етиопия започва с изгрева на слънцето и все още там се спазва 13-месечния Юлианския календар.  

Пиенето на кафе в Етиопия е специална церемония, която започва от изпичането на зърната кафе, стриването им и правенето на кафе. Церемонията е своеобразен начин на предаване на почит и уважение. "Всичко се прави по един много специфичен начин – всичко се прави на земята. Етиопците отделят време за целия този процес и създават една атмосфера на спокойствие и приятелско отношение,“ сподели пътешественикът.

Според Георги Христов етиопците поддържат една много традиционна здравословна култура, като едно от основните им ястия се прави от зърното теф, от което се прави нещо като палачинка, наречена инджира, която се пълни с различни здравословни и най-вече вегетариански пълнежи: "Тази палачинка е изключително вкусна“.

Природата на Етиопия е изключителна. "Тази страна има няколко единствени и неповторими места, като Даникилската депресия – една област, която е 140 м под морското равнище, където има действащ вулкан, достъпен за туристите. В близост до вулкана се намира едно от най-запомнящите и странни места – яркожълто-кафява земя и зелени езерца, които представляват отлагания от сяра, йод, желязо.“

Ася АЛЕКСАНДРОВА