Бюджет в парламента още не е внесен. Обсъдихме информацията, с която разполагаме и БСП реши да не го подкрепи, защото е извън нашите разбирания. Предложеният бюджет е десен бюджет, няма нищо социално, различен е от нашите виждания. Това заяви народният представител от "БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на Българското национално радио.

В предаването "Неделя 150“ социалистът посочи необходимостта държавата да има бюджет във време на финансов и политически хаос в страната и обясни: "Един бюджет, в който основната хвалба в социалната сфера е, че се запазват социалните плащания, няма как да го наречем социален. Когато запазваш плащанията в социалната сфера на нивото от 2022 година и не ги развиваш, няма как това да се нарече социален бюджет, защото инфлацията не се запазва, тя се развива, цените вървят нагоре“, каза Георги Гьоков.

Той посочи, че социалистите ще подкрепят добрите неща, но между двете четения в Народното събрание ще направят своите предложения, които ще бъдат разумни, разчетени, премислени финансово и възможни да се случат в този бюджет. Гьоков представи част от мерките в социалния пакет на "БСП за България“, сред които: увеличение на минималната работна заплата от 1 юли, майчинството за втората година да бъде 50% от минималната работна заплата, да се увеличат детските надбавки, да се въведат безплатни лекарства за деца, увеличение на вдовишките надбавки, коефициентът за една година стаж да се изравни, преизчисляване на пенсиите и др.

"Нашите мерки струват около 800 млн., което за бюджета не е проблем“, каза Георги Гьоков. Той обясни, че тези пари могат да дойдат от повишена събираемост, а според социалиста Асен Василев е подценил приходната част на бюджета заради тази събираемост.

По отношение на бюджетния дефицит, народният представител от "БСП за България“ посочи, че не трябва да се вторачват в дефицит от 3%, като социалистите предлагат той да е 4%, което няма да е проблем за бюджета: "Да плашат хората, че като вдигнем дефицитът с 1%, ще вкараме България в повишени дългове, въобще не е вярно. Не може някаква фиксация за финансова стабилност да бъде все за сметка на най-бедните слоеве в населението“, категоричен бе народният представител от "БСП за България“.

"Изглежда, че се стремят да останем най-бедни, за да не си покачим дълга с 1 или с 2% отгоре, но пак ще сме далече от средноевропейските нива", допълни Гьоков.

В ефира на БНР социалистът каза, че е рано да се даде оценка на дейността на кабинета, защото още не е минал толерансът от 100 дни, а първото голямо изпитание пред него ще бъде приемането на бюджета за 2023 г.: "Към момента наблюдаваме, че се занимават повече с вътрешнокоалиционните противоречия и да се бият помежду си, за да кажат кой ще е водещ – вторите, ПП-ДБ, гледат да превземат всичко. Занимават се и с желанието да решават някакви външнополитически проблеми, за да се харесат на ЕС с решенията си, отколкото да се харесат на българите и да помогнат на българския народ“, каза Георги Гьоков.

Той заяви, че позицията на БСП по отношение на оръжията за Украйна остава категорична – социалистите са против изпращане на военна помощ и против подкрепа с жива сила: "Наблюдаваме с внимание действията на министъра на отбраната, който беше спрян от нас да стане такъв по време на редовното правителство на Кирил Петков, в което ние участвахме. Той е от т. нар. "ястреби“, които нямат място в една такава ескалираща военна ситуация. Тагарев трябва да бъде по-умерен в изказванията си и да не заема страна“, каза народният представител от "БСП за България“ и посочи, че социалистите са за мирно решаване на конфликта.