От 1 януари 1/3 от пенсионерите ще живеят с доход по-нисък от прага на бедност. В това време на криза и сериозна инфлация според официалната статистика 15,8% - най-бедните българи я усещат много по-сериозно от тези 15,8%. Защото те купуват продукти и стоки от първа необходимост, а там инфлацията е много по-голяма и може би стига около 20%. Нашите доходи са най-ниски в ЕС и трябва да се повишават. Ние от БСП също настоявахме за едно по-сериозно увеличение на минималната работна заплата и то не хаотично, а да я поставим на принципна основа като се направи механизъм, който да я определя. Затова предложихме механизъм, който отговаря на европейската директива за адекватните минимални заплати – тя да бъде 50% от средната. По този механизъм тя трябваше да стане 850-860 лв., за което настояваха и синдикатите. За съжаление служебното правителство не се съобрази. Това заяви народният представител от "БСП за България" Георги Гьоков.

"Факт е, че в България минималната работна заплата от тази година е 780 лв., а Кодекса на труда седи на трупчета. България е с най-ниската минимална работна заплата в ЕС и провокира най-ниските доходи. Между 350-500 хиляди българи живеят с минимална заплата и на тях не им се осигурява достоен живот. Затова говорим и за работещи бедни. Няма как европейска държава в 21 век да си позволява хора, които работят – да се наричат бедни. Защото минималната заплата от 780 лв. не гарантира тяхното чисто вземане. Там има данъци и осигуровки. Реално взимат малко над 600 лева. Тогава става още по-страшно, защото границата на бедност е 504 лева", добави социалистът за увеличението на минималната работна заплата.

Гьоков подчерта пред BGonAIR, че все пак има шанс тя да се вдигне още веднъж, ако Народното събрание потвърди първоначалните си намерения и одобри предложението на БСП за промени в Кодекса на труда.

По думите му Народното събрание е проявило разум, като не е приело предложението на правителството, с което минималната пенсия е щяла да бъде увеличена само с 12%.

Георги Гьоков обясни, че БСП е подходила много отговорно и конструктивно по въпроса за правителство, защото социалистите са уважили всички покани от страна на ПП за разговори.