БСП няма да подкрепи в бюджета да бъде заложен 3% дефицит. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от левицата и бивш социален министър Георги Гьоков.

Новият финансов министър Асен Василев вече заяви, че се работи за вариант за бюджет с дефицит от 3%, който в рамките на две седмици да бъде внесен в парламента. Днес депутатите обсъждат удължаването на бюджета. Срокът на сега действащото удължаване изтича утре.

"Дефицит от 3% само заради това да го постигаме за сметка на хората заради замразяване на социалните плащания не е добре за държавата, не е добре и за хората. Подкрепяме в рамките на 4%-4,5% дефицит, което е нормално. Вижте, след като ковид кризата удари цяла Европа, Маастрихсските критерии за 3% дефицит се нарушават от всички държави. Един дефицит с 4%-4,5%, който да даде възможност на най-бедните слоеве малко да глътнат въздух, не е престъпление и не е лошо за държавата. Не мисля, че това ни отдалечава от еврозоната, защото останалите държави, които ще ни приемат, когато видят, че имаме по-нисък дефицит от техния, макар и с малко отклонение от Маастрихтските критерии, няма да е проблем", каза Гьоков.

БСП е готова да разговаря с другите партии за конституционна реформа, но за момента няма яснота какво се предлага, каза още той.

"В този момент българинът се нуждае от подкрепа. Едно време в древния Рим са предлагали хляб и зрелища, сега останаха само зрелищата - бой пред трибуната, съдебна реформа, но никой не знае каква ще е тя - само да сменим Гешев с някой друг. Конституционна реформа - готови сме да говорим за конституционна реформа, но трябва да знаем каква ще е тя", посочи Гьоков.