"На 12 април се навършват 63 години от полета на първия човек в Космоса - Юрий Алексеевич Гагарин. Това е паметна дата, обявена за Международен ден на авиацията и космонавтиката. С този полет, продължил 108 минути, започва новата ера за човечеството“. Това каза почетният консул на Руската федерация у нас Георги Гергов по повод днешния празник.

Той поднесе венец на Паметника на Юрий Гагарин в пловдивския район "Северен“ и честити празника на пловдивчани. По думите му България има основателни причини да отбелязва датата с гордост. "Ние изпратихме двама космонавти: Георги Иванов и Александър Александров, в открития космос и станахме космическа държава“, припомни Георги Гергов.

В днешния ден той си припомни и думите на Юрий Алексеевич в едно негово интервю, които звучат като завет и призив едновременно. "Попитан как изглежда Земята от Космоса, Гагарин отговорил: Твърде малка за конфликти и достатъчно голяма за сътрудничество. Да си пожелаем мирна земя и мирно небе“, каза още почетният консул на Руската федерация.