Големият проблем на българина е, че държи парите си предимно в кеш. Това каза за предаването "Парите ви на фокус с БФБ" по Радио "Фокус" Георги Георгиев - финансов анализатор. "80% от спестените средства, от финансовите ресурси се държат в кеш, останалите се разпределят между инвестиции във фондове и акции, но това е изключително нисък процент, ако погледнем какво прави средният европеец в западните страни", добави Георгиев. По думите му, там разпределението е доста по-различно. Около 1/3 са разпределени в акции на финансовите пазари, във фондове и в кеш.

"Българинът продължава да смята, че депозитите му дават най-добра доходност в този момент. Това не е така. Докато тук лихвите по депозитите са 0,5-0,6%, американецът, западноевропеецът се радва на много по-добри лихвени проценти по депозитите си. Едната алтернатива, която забелязваме и при наши клиенти, които осъзнаха това още през миналата година, е да насочват средствата си на финансовите пазари, инвестирайки в облигации, тъй като облигациите са инструментът, който дава в момента една доста приемлива доходност, дори на база съотношение риск-доходност. В следващите няколко години, с оглед развитието на капиталовите пазари, облигациите представляват доста добра алтернатива, дори спрямо акциите към този момент. Има държавни облигации, които носят 6% годишна доходност, корпоративни – в рамките на 9-10% годишна доходност. Това, което може да направи българинът, е просто да насочи средствата си не в индивидуални облигации, а в облигационни фондове, които инвестират в тези продукти, и това ще му носи много по-добра доходност, отколкото инфлацията да изяжда парите му, които той държи на депозит в банка. Финансовата култура трябва да еволюира и българинът да разбере, че има начин да повиши финансовото си богатство. А това не става, ако купува недвижими имоти или инвестира парите си единствено в банки на депозити. Трябва да погледне към капиталовите пазари, да има един дългосрочен хоризонт, който да обособи част от средствата си, да инвестира в акции, които са определено активът, който носи най-добра средногодишна доходност в дългосрочен план, доказан актив със статистика от над 100 години вече за американския пазар и постепенно да успее да диверсифицира своите средства, така, че да ги остави да работят на капиталовите пазари, където може да постигне по-добра доходност. Именно затова и западните общества са там, където са, и разликата между тях и нас е толкова съществена като финансово богатство, защото те инвестират на капиталовите пазари средствата, които отделят и спестяват дълго време", посочи финасовият анализатор.  

Според него това е така, защото ние не правим финансов план и не мислим за бъдещето си, докато на запад това е основното – прави се финансов план още в самото начало, за да знаеш какви са перспективите. Започваш работа на 20 години, след като завършиш университет, трупаш богатство до около 30, инвестираш, ако трябва, в недвижим имот, заделяш част от средствата си, но знаеш, че до 65 години трябва постепенно да заделяш ресурси, които да инвестираш на капиталовите пазари, за да може средногодишно да ти носят по 9%. Оттам нататък машината вече се завърта и тези средства се мултиплицират и когато вече станеш на възраст за пенсиониране, ти си формирал изключително сериозно финансово богатство, с което да се наслаждаваш на добри старини. Тази култура не е вградена в нас като общество. Основната предпоставка за това е, че не са развити капиталовите пазари, смята Георги Георгиев.