Изобщо да не си помислят в КЕВР да вдигат цената на парното за софиянци. Това заяви в ефира на сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му, ако се вдигне цената на парното - това ще бъде непоносимо.

"Тепърва хората ще усетят удара, който предходният, политическото назначение за председател на КЕВР, който не знам дали и два месеца се задържа на поста, тъй като знаете, че беше избран всъщност в нарушение на закона, и то доказано, та това увеличение, което той прокара – 40%, тепърва ще го усещат хората по джоба си, при положение че "Топлофикация“ не е искала 40% увеличение, разбирате ли? Т.е. държавата си определя сама цените, а в крайна сметка сметката я плащаме всички ние. Затова така, както има компенсации за търговията с горива – 25 стотинки на литър, така, както има компенсации за електрическата енергия, редно е третият вид енергоносител, какъвто е природният газ, който се ползва не просто от столичната "Топлофикация“, той се ползва от хиляди. На мен ми пишат все повече граждани: "Г-н Георгиев, като защитавате града, говорете и за нас, че ние от домакинствата всъщност трябва да плащаме огромните сметки за природен газ“. Та, трябва държавата, и неслучайно за това водим много дълга битка – тази още не сме я спечелили, за това държавата да предвиди компенсации. След като печели милиарди – АЕЦ "Козлодуй“ има над 2 милиарда печалба тази година от търговията с ток, това са свръхпечалби, неочаквани, непланирани – идеята е от тези свръхпечалби да се покрият свръхзагубите, които търпят всички, които имат досег и използват природен газ, така, както е за горивата за автомобилите, така, както е за електрическата енергия. Не е чак толкова сложно, очевидно е, че може да бъде направено, но ако не бъде направено, това ще води до огромни загуби за домакинствата, до непосилни сметки за природен газ", коментира Георгиев.

По думите му във връзка с "Топлофикация“ - бездействието на правителството на Кирил Петков за една година коства точно 480 милиона лева загуби. "Ние погасихме 700 милиона лева задължения, но ако ги нямаше тези 450 милиона лева, близо 500 са впрочем с натрупаните лихви към тези задължения, всъщност дружеството щеше да бъде в много по-добро състояние. Не може държавата да абдикира от ролята си и в единия случай щедро да прибира милиарди печалби, а в другия случай милиардите загуби за гражданите да остават за тяхна сметка", коментира още председателят на СОС.

Не може държавата да абдикира от ролята си и щедро да прибира милиарди, а милиардите загуби за гражданите да остават за тяхна сметка