Повече от 3 седмици граждани излизат на площадите след първоначалната заявка за възможни преговори с "Газпром“. Това заяви председателят на гражданско движение "Боец“ Георги Георгиев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "За съжаление след 3-седмични протести стигнахме дотам да ни бъде казано, че вече тези разговори са неизбежни. Тоест, липсата на каквато и да е чуваемост от страна на служебния кабинет към протестите и заявените цели от гражданите и нас доведе до решението да втвърдим действията и да ескалираме своите действия“, заяви още той.

По думите му целта на протеста е да се спре завоя към руската орбита, към който ни тласка служебният кабинет на президента Радев.

"Тази вечер започваме в 19.00 часа. Искрено се надявам, че ще съберем хиляди граждани. И в началото, когато цялото това множество граждани сме там, ще бъде затворен "Дондуков“. След което ще изградим палатковия лагер, блокадата през централния вход на Министерски съвет, и още тази нощ ще останем денонощно там, и ще се изтеглим обратно в лагера, ще освободим движението. Нашата цел е не да пречим на гражданите“, допълни той.

"Още в утрешния ден, с което започваме, от там, от лагера, от блокадата – ежедневни акции изненади, с които допълнително ще ескалираме своите действия. Ще ги жилим, ще ги натискаме, така че гражданите да бъдат чути – не желаем да се връщаме към кремълската робия, енергийната робия на "Газпром“, заяви още Георгиев.

Според него, дори да бъдат възстановени доставките, никой не може да даде никакви гаранции, че точно в средата на отоплителния сезон няма да бъдат спрени отново.

"Аз добре си спомням, същите синдикати, същите работодателски организации. Зад тях стои ГЕРБ, зад тях в момента стоят новата тройна коалиция "Газпром“, както ние я нарекохме, а това е Радев, ДПС и ГЕРБ. Те стоят зад тях, те са ги обслужвали през всичките тези години и тази симбиоза продължава. Аз се връщам към гражданската позиция, при нас политика няма. Както виждате тук, това не са партийни искания, това са конкретни искания с конкретни дори и финансови аргументи“, смята още председателят на "Боец“.

Евелина БРАНИМИРОВА