Г-н Делян Пеевски по-добре да се договаря с останалите парламентарни сили. ДПС винаги са били много консистентни, че трябва да има единни ставки. В случая – 9% ДДС за ресторантьорите бяха въведени заради извънредната ситуация с огромен удар върху конкретни бизнеси. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев в ефира на NOVA NEWS.

Припомняме, разнобоят за ставката за ДДС стана ясен по-рано днес, когато депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че 9% ДДС за ресторантьорите ще остане, а малко по-късно финансовият министър Асен Василев обясни на брифинг, че няма да има промяна в данъчните закони и ДДС и за ресторантьорите ще се върне на 20%.

"От година и половина няма такова нещо. Запазването на 9%-та ставка би било превръщането на една временна помощ в постоянна привилегия. Аз съм против.

Патентния данък няма как да се въведе за по-големи заведения. Той е добър за по-дребни бизнеси, които е твърде скъпо да бъдат наблюдавани", добави още той.

Относно протестите на енергетиците икономистът обясни: "Миньорите имат своите основания, но исканията им са и политически използвани, за да спечели някой на местния вот. Усещам, че и това присъства на техния протест. Чух, че искат правителството да подаде оставка".

Той обясни, че справедливият преход е стъпка по стъпка, месец по месец да се предвиди какво да се прави до 2038 г., когато се предвижда да бъдат затворени въглищните централи.

Относно идеята, ако при посещение на ресторант не ви дадат фискален бон, да не си платите сметката, Ганев каза, че се обмисля касовите бележки да се събират и с тях клиентите да участват в томбола. Той обясни, че предложението да се приравняват гражданските и трудовите договори, трябва да се прецизира. 

За ревизирането на данъка върху големите корпорации, той каза: "Нека поне в едно нещо сме последни".

За удължаването с две седмици на внасянето на Бюджет 2024 г. Георги Ганев разясни, че това е станало, защото искат да има публично обсъждане на всички предложения.