Говорим не за прокюрдска, а направо за кюрдска. Значи, това е легалната кюрдска Демократична партия на народите. И понеже вие започнахте със социологическите проучвания, винаги този терен в югоизточната ни съседка е доста хлъзгав и има редица неизвестности, и включително особено след трагичното земетресение от 6 февруари. Така че всеки един малък детайл, щрих може да обърне картината. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов. 

По думите му сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган спечели 52%, малко даже над 52%, и всъщност изборите бяха решени на първия тур.

"На следващо място кандидатът на опозицията тогава беше Мухарем Индже. Той спечели над 30%, близо 31%. Третият в класацията по получени резултати беше лидерката на една от тези 6-е партии от шесторната коалиция, Добрата партия на Мерал Акшенер, всъщност тя беше 4, тя получи някъде около 7,5%, а 3 беше именно кандидатът на легалната кюрдска партия Демократична партия на народите, това е бившият съпредседател Селахатин Демирташ, който излежава присъда в Одринския затвор", каза още Димов. 

"Неговият случай е много специфичен – имаше много силни критики от Европа заради тази наложена присъда и все пак турските магистрати се съгласиха да я отменят, но го подведоха под едно друго обвинение, аз нарочно говоря по-подробно, защото е възможно в изборния процес да се пристъпи и към такава тактика – за обида на президента", допълни Димов.

Цоня СЪБЧЕВА