Посещението на Радев в Турция е любопитно, но и обяснимо след отказа за членството ни в Шенген. Това заяви Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, в предаването"Това е България“ на Радио "Фокус“.

"Неочакваната визита на президента Радев в Турция е в пряка корелация между скорошните случили се и престоящи събития. По думите му една от причините и темите е разочарованието от отказа за членство на България в Шенгенското пространство. 

Според Димов по темата за войната в Украйна първото нещо, което турският президент е подчертал, че от една страна Анкара подкрепя цялостта на Украйна, но същевременно не одобрява воденето на "безумната водена политика срещу Русия“. По този начин се подчертава значението на турската мирна дипломация, която според него е пример за целия свят.

Бившият генерален консул в Одрин посочи, че Истанбул е все още идеалният терен и място за постигане на траен мир по отношение на войната в Украйна. 

Той продължи, че по време на срещата с Румен Радев Ердоган се е оплакал от някои западни страни, които обвиняват Турция за борбата с тероризма, но страната му категорично не е длъжна да дава обяснения. 

Георги Димов сподели, че силно изненадан от силния отзвук в турските медии от срещата на българския и турския президент. Той изрази впечатлението си от състава на българската делегация като го определи като много авторитетен с голям набор от министри, както и от турска страна.

Бившият генерален консул на България в Одрин отбеляза като важен момент предстоящият разговор между руския и турския президент, който ще се проведе на 11 декември, неделя. 

Цоня СЪБЧЕВА