Ако опозицията спечели в Турция, страната ще се върне в предишната ситуация и очаквам да започне нов меден месец между Запада и Турция в чисто икономически план. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус" Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин по повод предстоящите избори на 14 май в Турция, които ще имат силно геополитическо значение.

Димов е поддръжник на тезата  на Тимъти - виден британски макроикономист.

"Това касае и България. Благодарение на тази недалновидна, неправилна и неортодоксална икономическа политика, която е в разрез с всички принципи и норми на съвременния икономически свят, от Турция са се оттеглили над 120 милиарда долара чуждестранни инвестиции, и са останали само около 20 милиарда. И ако опозицията спечели, това ще означава сигурност, и това със сигурност ще бъде покана те да се върнат обратно. И те със сигурност ще се върнат, понеже Турция има много добра производствена база, има силна икономика, но поради това калпаво управление се стига до тези ситуации. И се стига до ситуация, при която Централната банка да хвърля на поразия долари само и само да се изпълняват указанията на вожда, да се спасява турската лира, а се получава точно обратното", коментира Димов.

По думите му обаче страстите в Турция са доста изострени, защото борбата е много жестока и оспорвана, както и трудно предвидима.