В сравнение с миналите избори за президент на Турция, когато имаше  шестима кандидати, този път са четирима. Въпреки въпросителните доколко е допустимо, за трети път ще се яви и сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган. Много интересен и може би ще има ключово, важно значение на тези избори за президент, е Синан Оган, който успя да събере над 100 000 подписа, както изисква турската  конституция, това стана ясно от анализа на Георги Димов – бивш Генерален консул на страната ни в Одрин в коментар за аудиокаста на "Фокус" "Това е България" по темата за предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 май.

"На предните избори бяха шестима кандидатите за президент,  сега са четирима. На първо място имаше големи въпросителни за кандидатурата на опозицията, и  в крайна сметка шесторната опозиция под формата на Национален пакт, одобри и кандидатурата на лидера на Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу. Значи, това е единият участник.

На второ място имаше силни въпросителни, те продължават до колко конституционно това е допустимо, но все пак Висшата избирателна комисия допусна като кандидат за трети мандат сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган. Той се явява от Президентския съюз, в който съюз влизат четири политически формации плюс две политически партуспя да събере над 100 000ии,  които са с външна подкрепа.

Третият кандидат-президент е този същият Мухарем Индже, който беше кандидат на опозицията на изборите през 2018 година, който се отцепи от Народнорепубликанската партия и създаде своя политическа формация "Родина". И четвъртият кандидат е, той си явява с подкрепата на инициативен комитет, самостоятелно, каза се Синан Оган, той успя да събере над 100 000, даже 108 000 подписa, както се изисква според Конституцията. Значи, неговата фигура е много интересна и може би ще има ключово, важно значение", анализира Димов.

"От една страна той е бивш депутат от Партията на националистическото движение, два пъти е изключван от нея и също така, това искам да подчертая, и изповядва четири линии на политическа позиция. На първо място, това е естествено национализъм, след това обаче следва кемализъм, т.е. той е привърженик на идеите на Мустафа Кемал Ататюрк за светския характер на турската държава, има естествено едни антимигрантски настроения, и също така се застъпва за парламентаризма, което го отличава от Партията на националистическото движение, която го е изключила, понеже тя е в тандем с ислямистите на Ердоган.  И сега, нещата са променливи, но към вчерашна дата и данните, разбира се, се различават, в зависимост от това коя медия и коя социологическа агенция към коя от основните коалиции гравитира", допълни той. 

Димов коментира и данните за предполагаемите проценти подкрепа за всеки кандидат към момента: " Към вчерашна дата за Кемал Кълъчдароглу, това е според привържениците на опозицията, и медиите, и агентите, които са по-близки до позицията, той води в надпреварата с над 46%. На второ място е президентът Ердоган с над 41,5%, на трето място е Мухарем Индже с 9%, и този Синан Оган е с около 3%. Да кажа и какви са оценките и публикациите в медиите, близки до властта. Те слагат на първо място, естествено, президента Ердоган с близо 46%, на второ място е кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу с 44%, но същевременно отбелязват, че разликата между тях се стопява и вече достига до 2 процентни пункта, на трето място е кандидатът Мухарем Индже от партия "Родина" малко над 8%, и последният, четвъртият е Синан Оган с около 2%".

Цоня СЪБЧЕВА