Наистина въпросът е сега накъде, след като се разбра, че Ердоган губи както общо за страната, така и в Истанбул и в другите големи градове. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

"Той активизира своята международна дейност. Например, набързо проведе снощи 4 телефонни разговора с президентите на Киргистан и на Узбекистан, забележете. За да им благодари заради поздравленията от тяхна страна по повод “проведените с демократична зрелост местни избори", просто цитирам буквално. Освен това имаше разговор с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. За да го увери, че Анкара очаква именно той да стане следващият генерален секретар на НАТО и да му напомни чувствителността на страната, на югоизточната ни съседка, която не е член на ЕС и спрямо която трябва да се проявява някакво по-специално отношение. И четвъртия му телефонен разговор беше с президента на Иран Ебраим Раиси, като там разбира се, темата естествено е била ситуацията в Близкия изток и по-специално ивицата Газа и войната, която се води между Пакистан и Израел. Това е първото", посочи Георги Димов.

На второ място, според него, е неизбежна ревизия на кабинета и смяна, рокади в цялата партия.

"Понеже втората голяма причина е икономиката, която според една крилата фраза на бившия американски президент Бил Клинтън от 1992 г. към неговия опонент Джордж Буш-старши и благодарение на която реплика той успя да спечели изборите тогава, е именно “Икономиката глупако". И на първо място идва инфлацията, която според официални данни на техния Статистически институт на годишна база през януари т.г. е 65%, през февруари се увеличава с още 2% и става 67%, а през март още не са окончателни данните, но може би ще бъде 69%. И ако се направи екстрапулация на тренда, към края на годината със сигурност ще стане не двуцифрена, а трицифрена. На следващо място е хронично болната турска лира, тежко болна. Пак справка, през май месец м.г., когато бяха общите и президентски избори, курсът на турската лира спрямо щатския долар, беше 1 щатски долар за 20 турски лири. Сега, 10 месеца по-късно курсът е над 32, отива към 33, тоест това е девалвация над 50%", добави Димов.

По думите му, на следващо място, което е силен негативен фактор, е повсеместното вдигане на заплати, на пенсии, на социални плащания, които ще трябва да се плащат след това. Борчовете някой трябва да ги покрива.

И не случайно известен турски професор макроикономист предупреждава, че в югоизточната ни съседка се задава голяма икономическа криза. И специално предупреждава държателите на кредитни карти за скок на лихвите по тях, както и свиване, намаляване на кредитните лимити. И също така, което е не само икономически, но и социален фактор, това е голямото разслоение, неравенството между обществото.

Пак по официални данни на известни макроикономисти, 1% от населението на Турция притежава над 40% от националното богатство. Тимъти Аш - известен макроикономист и политик от Оксфорд директно алармира, че става въпрос за голямо поражение за Ердоган, а всичкото това е именно заради инфлацията. И го съветва да си смени целия икономически екип и да вземе нужните мерки за справяне с проблема.

"И следващата причина за лошия резултат на Ердоган, това са откровените и радикални ислямисти, включително симпатизанти и на хранилка на военизираната шиидска терористична организация “Хизбула". Това е “Партията на свободната кауза", които са силно недоволни от нерешителните действия на Ердоган по отношение на израелско-арабския конфликт, конфликтът между “Хамас" и Израел. И може би те имат някакво основание, защото като реторика по време на изказвания на митинги и т.н. Ердоган застава твърдо зад палестинците, но на практика корабите със стоки, които пътуват за Израел въобще не намаляват. Даже имаше и данни изнесени от техен депутат, турски депутат един месец след 7 октомври, след като беше този терористичният акт на “Хамас". Всеки ден най-малко 6 военни товарни кораба турски отплават от турско пристанище и отиват в Израел.

Също така, не трябва да се пренебрегва и използването на съда и прокуратурата за разправа със старите и новоизбрани кметове, не само на Истанбул и на Анкара, може и в по-малки градове. Понеже прокуратурата и съда, те напълно са овладени, спор по това нещо няма как да има. И последното, което е възможно и то е анонсирано от Ердоган още от преди една година, че той е против Конституцията от 1982 г., приета от военните, именно защото те са я приели. Макар че тя е вече толкова редактирана, че вече няма нищо общо с предишната. И е твърде възможно да отиде и да направи опити за приемане на напълно нова Конституция.

Най-важното, което снощи стана, трябва да очакваме извеждане на преден план на външната политика, след като претърпя поражение, поне в краткосрочен план. Тоест, ще го виждаме все повече и като миротворец, като балансьор, като посредник, както за Украйна, така и за Газа. А пък и по отношение на НАТО, понеже там предстоят важни събития", добави Георги Димов.