"Войната няма да се реши на украинския фронт. В САЩ и Русия текат паралелни ценностни процеси. Америка трябва да реши вътрешния си ценностен разлом, а Русия трябва да победи себе си, за да победи във войната", това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" геополитическият наблюдател доц. Валентин Вацев.

Наблюдава се напрежение в САЩ след изборите, поради скромната преднина на републиканците, а за сената тепърва ще има битка.  От друга страна Русия има някакъв напредък  във военните действия, но събитията от войната няма да се решат на украинския фронт. В САЩ и Русия текат паралелни ценностни процеси", става ясно от анализа на доц.Вацев. 

"Европа губи и политическата си, и икономическата си независимост.  С времето мощностите ѝ ще бъдат изсмукани от Америка. В същото време основната цел на Путин е промяна именно на европейската архитектура на сигурността", каза доц. Вацев и допълни:

"Америка ще продължава да опитва да решава своите ценностни проблеми. Досега имаше някаква яснота по време на избори - централната част на електоралната карта на САЩ беше червена, републиканска, а крайбрежието беше синьо (демократи). Сега противоречията са сведени до малките населени места, улиците и дори домовете на хората", каза геополитикът.

"Този път Америка решава ценностни конфликти, а тези конфликти не се решават с гласуване. Част от гражданите се интересуват от материалните фактори - цени на бензин, например, неща, които рефлектират върху материалната част на живота, другият вид избиратели  гласуват за право или не на аборт, за правата на ЛГБТ общностите и т.н. Този път на изборите е поставен въпросът за основополагащия принцип на съществуване на Америка - демокрацията. Америка не се успокоява. Ценностно е вътрешно противопоставена на себе си.Това е битка със себе си и тази битка ще продължи", каза доц. Вацев.

Има много дълбинни паралели в процесите в Америка и в Русия. В  САЩ проблемът не е кой е на власт и кой не е, а противоречието вътре в себе си по философски и метафизични въпроси, става ясно от анализа на Вацев.

По повод аналогичните процеси от другата страна на океана Вацев каза: "Същото се наблюдава и в Русия. Войната няма да се реши в Херсон, най-малко още две години ще продължи тази война. Настъпленията не означават победа, а отстъпленията не означават загуба. Войната няма да се реши на украинска територия, защото Русия не воюва с Украйна, а с  НАТО и САЩ, с целия световен Запад, това е световна война".

Вътре в себе си Русия има да решава еднородни същностни задачи, като тези в САЩ. Тя преминава от десния на левия бряг на Днепър, отстъпва важни територии на Украйна, но отвъд това Русия продължава да бъде по-силна от Украйна във военнотехнически и материален план, в жива сила също. Големият проблем е, че Русия е готова да победи военно-технически, но не е готова да  посрещне победата. Целта на Русия беше да вкара руския елит в Европа, но това не стана. Тогава стана ясно ,че Русия не може да продължи по този начин. В такива войни, каквато Русия води, не може да има победи, защото е война на ценности. Русия воюва със себе си", допълни доц. Вацев. 

В същото време се наблюдава подкрепа за военните действия на Путин от 80% от руското  население за разлика от политическия и икономическия елит на Русия. Елитът се колебае. Сегашната ситуация прилича на тази от 1917 година, когато либералите са загубили битката, а болшевиките още не са дошли на власт.

В момента там е моралнополитически хаос, става ясно от  анализа на доц. Вацев. 

"Руснакът не може да бъде уплашен с материален хаос. Русия трябва да победи себе си, за да победи във войната. Американското общество също е объркано шашардисано и разделено. Текат еднакви процеси и в двете страни", каза доц. Вацев.

Цоня СЪБЧЕВА