Децата в Украйна израстват с ужаса на войната. Тя е част от тяхното ежедневие и те свикват с това. Това каза генералният консул на България в Украйна Светослав Иванов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

Войната в Украйна е война на изтощение и хората наистина са изморени, заяви той.

Светослав Иванов коментира проблема с обезлюдяването на големи райони в Източна Украйна заради военните действия. Демографският проблем в Украйна съществува още преди започването на войната, но сега той е особено осезаем. "В населените места, където живеят предимно етнически българи, младите хора напуснаха и остана по-възрастно население. В момента има тенденция за вътрешно разселване. В празните жилища в тези райони украинската държава заселва хора от Харков, Запорожие и други области. Това буди тревога сред бесарабските българи, тъй като тази монолитност и компактност, която е позволила българската култура, народни традиции и български език да се съхранят 200 години, в момента се разбива. Надявам се войната да свърши по-бързо, за да може и нашата общност да заживее в нормален ритъм", заяви генералният консул на България в Украйна.

Бесарабските българи обичат България. "Прародината", както те я наричат, за тях е всичко и те разчитат, че в труден момент тя ще им подаде ръка", заяви Иванов.

Програмният директор на радио "Фокус" Ива Дойчинова, която се намира в Украйна по повод ХІХ световна среща на българските медии, направи интервюто със Светослав Иванов по време сигнал за въздушна тревога от бомбоубежище в Болградската гимназия. "Тази гимназия е знакова. Надявам се съвсем скоро да бъде подновено споразумението за специалния статут на гимназията между МОН в България и МОН в Украйна, за да могат нашите преподаватели да се върнат по най-бързия начин. Излиза едно цяло поколение, което не е получило необходимите знания, а за нас това е важно, тъй като те са ориентирани изключително към България", каза Светослав Иванов.

Той допълни, че до момента градът не е бил засегнат от ракетни и дронови атаки от руска страна. "Най-близкото място, където има попадение, е гражданската инфраструктура в Измаил. В една от последните атаки ракета удари паркирани камиони, които изгоряха. Тогава загинаха шестима шофьора", разказа Светослав Иванов.