Българското знаме от мисията на страната ни в Мали вече е в Националния военноисторически музей (НВИМ). България изтегли екипите на Военномедицинска академия (ВМА) от африканската страна през месец октомври 2023 г., след 10-годишна мисия.

Националният трибагреник бе предаден по време на церемония на дикректора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова от генерал-майор Валери Цолов, командир на Съвместното командване на силите, и от военни лекари – национални командири през годините.

Участието на Въоръжените сили на Република България в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали стартира през февруари 2013 г. И приключи на 13 октомври 2023 г. За 10 години в мисията са взели участие 33 екипа или общо 127 военнослужещи: медици-офицери (41), сержанти (86), и 4 щабни офицери в областта на логистиката в щаба на операцията за кратък период. Национален командир на първия екип е подп. д-р Петър Трендафилов, а на последният – капитан д-р Елисавета Грънчарова.

Всички наши екипи се завръщат с награди от командването там за отлично изпълнените задачи. За щастие нямаме инциденти, нямаме загубени животи. Имаме само похвали и натрупани знания, които ще добавим към над 100-годишния опит на българската военномедицинска служба от участия в мисии и операции, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

За мен и колегите ми тази мисия беше огромно предизвикателство. Направихме всичко възможно да изпълним отлично задачите си по примера на предходните 32 екипа и да представим достойно ВМА и Българската армия, каза от своя страна и капитан д-р Елисавета Грънчарова.

На церемонията присъстваха и други национални командири на мисията в Мали през последните години: капитан д-р Людмил Караканов, старши лейтенант д-р Адриана Камбурова, старши лейтенант д-р Петко Гинев, старши лейтенант д-р Георги Семовски, лейтенант д-р Йоанна Маринова.