"Много е деликатно как се използва огнестрелно оръжие на границата", каза Генади Тенев, зам.-председател на "Синдикалната федерация на МВР". Според него би било акт на агресия, ако се стреля по чужда територия.

Тенев смята, че причините за инцидента, при който при стрелба беше убит граничен полицай,  са комплексни - недостатъчно оборудване и старо въоръжение, малък състав на служителите на място.

"Нямаме информация дали е бил с бронежилетка, но основният проблем тук е, че от години сме алармирали, че служителите нямат такива и не са им предоставили годни такива при патрулиране. Отделно все още продължаваме да сме въоръжени с пистолет, образец от края на 40-те години на миналия век. Това е абсурд", каза Генади Тенев пре
д bTV.По думите му такъв инцидент е бил очакван.

"Бяхме предупредили, както стана и инцидентът през 2015 г. на Горно Ябълково, когато колега загина при транспортиране на служители, които охраняваха турската граница. Тогава също предупредихме за такъв инцидент, че е възможен. Никой не взе мерки, случи се. Сега е същото", допълни още Генади Тенев.