"В днешната динамична и бързо изменяща се среда за сигурност България твърдо стои зад своя ангажимент за принос към стабилността и сигурността в региона, посредством адаптиране и модернизиране на въоръжените си сили за ефективно противодействие на заплахите за Източния фланг на Алианса". Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков при участието си в международната конференция "Black Sea Defense and Aerospace (BSDA)", съобщиха от МО.

Събитието се провежда в Букурещ, Румъния, в периода 21 - 24 май. В своя доклад генерал-лейтенант Стойков акцентира върху основните рискове и заплахи за Черноморския регион. Той отдели основно внимание върху дейностите, които нашата страна - както самостоятелно, така и съвместно с нашите съюзници, провежда в отговор на укрепването на сигурността в регионален и глобален контекст.

Тазгодишното девето издание на конференцията е организирано съвместно от Министерството на националната отбрана и Министерството на външните работи на Румъния. Сред основните теми, обсъдени по време на форума, бяха: "Отбрана", "Киберсигурност", "Антитероризъм“, "Обществен ред и правораздаване“, "Управление на кризи“, "Пожарна безопасност“, "Противодействие на трафика на наркотици“, "Защита на границите“ и "Противодействие на трансграничната организирана престъпност“.

По време на форума традиционно се организира изложба, на която водещи компании представят най-новите отбранителни продукти и технологии. В него тази година участваха политически и военни лидери от над 30 държави. Изложението бе посетено от над 30 000 души, които имаха възможност да се запознаят с най-новите достижения на отбранителната индустрия, представени от над 500 производители от цял свят.

По време на конференцията генерал-лейтенант Стойков проведе кратки работни срещи със свои колеги от държави членки на НАТО и Европейския съюз и държави партньори.