За съжаление, България се позиционира в изключително губеща и позорна позиция като страна членка на НАТО и ЕС. Можеше да се даде един дивизион самоходни артилерийски установки, 18, със съответните боеприпаси, един дивизион от системата С-300. Това каза ген. Съби Събев, бивш представител на страната ни в НАТО в ефира на Bulgaria On Air.

Той коментира и замесването на България по темата за взрива на Кримския мост.

"България беше замесена, защото Русия ни счита за слабо звено на НАТО. Важно беше една натовска страна да бъде прикрепена към терористичен акт, саботажен акт, ако Украйна го е взривила. България трябваше още следващия ден да извика посланика и да поиска информация защо е замесена, а не да заема защитна позиция", добави ген. Събев.

Според Американското разузнаване в Кремъл се оглеждат за наследник на Путин. Възможен ли е пуч?

"Това е най-лекият вариант, за да тръгне войната към деескалация и сядане на масата на преговорите. Ще бъде много трудно, силна е партията на "войната на ястребите" - Кадиров, Медведев и др., които считат, че трябва войната да ескалира още повече, даже с приложение на тактическо ядрено оръжие", коментира бившият представител на България в НАТО ген. Съби Събев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в момента има заповед от руските сили за преустановяване на нападенията срещу Донецк. Заради големите загуби бойният дух на руските войски вече е много нисък, има и дезертьори.

"Путин не може да загуби в тази война, може да настъпят промени, ако руската армия започне да се срива в Украйна, с по-големи загуби, повече територии. Когато тръгнат към Русия ковчезите с всички мобилизирани, ще има промяна в общественото мнение в Русия", убеден е ген. Събев.

Експертът не вярва, че Путин ще прибегне до тактическо ядрено оръжие, защото и последствията за него ще бъдат големи.

"Русия ще бъде изключена от ООН - да използваш ядрено оръжие срещу неядрена държава тотално уронва всякакъв престиж, който е останал на Русия. Ще има оттегляне на подкрепата, дори от Китай и Индия", прогнозира ген. Събев пред Bulgaria ON AIR.

Също така той не вярва, че ще има огледален отговор от НАТО и САЩ.

"Няма основание Русия да премине към ядрена опция, ако спазва националните си документи. Вероятността е нулева", категоричен е бившият представител на България в НАТО.

Гостът изрази мнение, че Украйна се нуждае от допълнителна помощ за противовъздушна отбрана. А България е можела да осигури военна подкрепа.