Русия се готви за продължителна война, но Путин едва ли ще използва ядрено оръжие. Към момента Русия прилага отбранителна стратегия във войната. Русия набира сили за нова контраофанзива от Нова година. Евентуално една такава офанзива е вероятно да започне в края на януари или средата на февруари. Разбира се, украинските въоръжени сили също готвят офанзива. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО ген. Съби Събев.

По думите му съдбата на Русия ще стане доста проблематична, ако контраофанзивата на Украйна се осъществи.

"Русия се снабдява с все повече антиядрени средства, ако тя бъде нападната. Страната обръща изключително внимание на своята отбрана", допълни ген. Събев.

Мнението му е, че военната кампания, която те провеждат в Украйна, показа недостиг на сухопътните сили, при започването на една такава агресивна война.

"Руските загуби надвишиха критичната точка от 100 хил. убити. Загубите ще се увеличават", коментира генералът.

Той посочи, че е почти нулева вероятността за използване от Путин на тактическо оръжие в Украйна.

"Тази война не застрашава съществуването на Руската федерация. Критично ще бъде, ако се започне битка за Крим. Те не са луднали обаче до такава степен, за да прибегнат до такава мярка" каза още ген. Събев.