Всички самолети Су-25, които са по щат (на Българската армия), са на летище Безмер. Това каза в ефира на bTV ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната по повод публикация в "Блумбърг“, че Украйна разполага в момента с 14 български Су-25.

От Министерството на отбраната категорично отрекоха вчера да са изпращани на Киев наши машини от този модел.

"Появяват се най-различни спекулации, които може би се пораждат от факта, че ние класифицирахме информацията какво ще предоставяме на Украйна и може би и в бъдеще ще възникват подобни проблеми“, коментира той.

Според него формулировката на решението какво точно ще изпращаме на Киев не предполага да предоставяме тежка техника, включително и бойни самолети. Съветът му към служебното правителство е да обяви общата рамка на военната помощ, която ще изпратим на Украйна, за да няма спекулации.

Той уточни, че при съкращаването на въоръжението и числеността на Българската армия в началото на 2000 г. самолети Су-25 са били продадени на частни фирми и не е изключено те сега да са препродадени и да са се озовали в Украйна.

Машините Су-25 бившият началник на отбраната определи като добър боен самолет, макар и със стара технология. 

"Той може да понесе много щети и да изпълнява своите бойни задачи. Може да носи достатъчно добро въоръжение. Лесен е за пилотиране“, уточни ген. Попов.