Няма противоречие между документите от Пентагона и казваното от служебното правителство. Това каза за аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в 44 НС, бивш командир на ВВС и началник на отбраната. 

"Няма голямо разминаване между информацията, която има от изтеклите секретни документи в Пентагона, и това, което казва нашето служебно правителство.  Правителството обяснява, че няма разговори за безвъзмездно предоставяне на МиГ-29, а всъщност казва, че разговори по т.нар. "триъгълни сделки“ е имало. Т.е. няма кой знае какво противоречие. Всъщност, най-важното, според мен, тук е друго. Другото е, че всъщност рухна митът за наивници, че даването на оръжие означава участие във война, рухна митът за наивници, че даването на оръжие на страната, която се защитава от агресия, означава повече жертви, повече загуба на човешки живот", изтъкна той. 

По думите му политическият елит във всичките му форми дължи малко повечко честност, по-ясна позиция и по-добро отношение към гражданите. 

"Въпросът е докога ще експлоатираме МиГ-29, как ще ги поддържаме, какви са вариантите за осигуряване на мисията по "Еър Полисинг“, защото минаха много правителства – мина първо служебно правителство на г-н Стефан Янев, мина второ служебно правителство на г-н Стефан Янев, мина редовно правителство с министър Стефан Янев и с министър Наков, имаме следващо служебно правителство, още едно служебно правителство, и през тези всичките години, през всичките тези перипетии се мислеше, и съвсем основателно, затова какви трябва да се заместващите възможности, какво ще правим с МиГ-29, по какъв начин ще осигуряваме въздушния суверенитет на нашата държава. Очевидно се полагат усилия. И за съжаление, трябва да кажем, че засега не е много ясен резултатът. Надявам се тези усилия да завършат с някакъв окончателен резултат, защото времето минава бързо", подчерта ген. Попов.

Цоня СЪБЧЕВА