Някои хора от нашия политически елит все още загърбват войната.Това каза в интервю за Радио "Фокус" генерал Константин Попов - председател на Комисията по отбрана в 44 НС, бивш командир на ВВС и началник на отбраната.

"Всъщност, ключовата дума тук е "късно“, закъсняхме. Закъсняхме, дори бих отишъл и малко по-далеч. Всъщност, като че ли някои хора от нашия политически елит все още загърбват войната, все още смятат, че войната не е далеч от нас, но те трябва да решават собствените си проблеми. Затова кой какъв пост ще заеме, какво ще управлява и войната за тях не е приоритет. За тях войната има съвсем други измерения – измерения за това кой по-добре ще се справи на вътрешнополитическия фронт. За нас войната, която е само на няколко стотин километра от нас, която отнема хиляди човешки животи, която предизвиква имиграция, разселване, страдание стои леко чужда. И това е опасното, защото една от поуките, които трябва да си вземем, е, че войната не отговорност единствено и само на въоръжените сили, че войната нас ни засяга и икономически, и политически, и във всякакви аспект, и когато се готвим за война, трябва да се готвим за всички. Особено тревожен за мен е фактът, че например по едно социологическо изследване само 8% от българите биха защитавали родината с оръжие. И това е тревожно, и това е и отговорност на нашия елит така да се готвим за отбрана на нашата родина, че когато се наложи, да сме наистина готови", каза Попов.

Ген. Попов коментира състоянието на българската армия и забавянето на нейната модернизация. Според него в последните 30 години страната ни не е отделила достатъчно средства, за да осъвременява отделните части на армията. 

"Очевидно Сухопътните войски са тези, които имат най-малко реализирани проекти за модернизация. И това е моята голяма болка. И наистина там трябва да се съсредоточи основното внимание на Министерството на отбраната, на Министерството на финансите. Разбира се, имаше и успехи – успехи, като закупуването на изтребителите, което е един наистина много, много сериозен успех, и ще имаме едни много сериозни бойни възможности придобити. Специалните сили се развиха достатъчно добре, оборудвани са добре. Строят се нови бойни кораби, закупихме и някои по-малки тип "Минен ловец“. Но като цяло в продължение на тези 30 години не бяха достатъчно ресурсите, забавиха се. И тук е вторият важен урок, който трябва да си направим, че модернизацията изисква време, превъоръжението, подготовката на личния състав, мотивирането, заплащането на личния състав, възпитанието му, изграждането на висок боен дух отнема години, и трябва да започне своевременно, а не в последния момент, не когато започнат да гърмят оръдията, тогава вече е късно. Тогава войната вече си я загубил", обясни генералът.