Забавянето на американската военна помощ беше фатално и няма как да не се отрази на бъдещия ход на войната в Украйна. То даде възможност на Русия да се дооборудва, да мобилизира средства и да направи пробиви на фронта. Напредъкът им през миналата седмица може да има изключително голямо значение за изхода на войната. Превземането на Харков ще има огромно психологическо значение за Украйна. Това заяви бившият началник на разузнаването ген. Димо Гяуров пред NOVA News.

Според него би могло да бъде предотвратено снабдяването на украинските войски с военна помощ, както и да попаднат в "чувал". "Може да бъде подготвен плацдарм за подход към Киев, но не това е целта на Москва. Цели се да се достигне линията по поречието на Днепър и да се разтегне фронта, за да се направи нов пробив в южното направление", смята той. Генералът предположи, че за смяната на Шойгу решаващ може да бил фактът, че е задържан негов заместник за корупция.

"Путин иска да икономизира войната и отбранителната промишленост, това доказва с предложението на новия министър", отбеляза той. 

По думите му посещението на Блинкен е било тайно подготвяно и е нормално да е неизвестно за широката общественост. "Нямаше как да отиде по-рано в Киев, защото визитата му нямаше да изглежда добре преди американската помощ да бъде гласувана. САЩ изкараха част от въоръжението от собствените си резерви, а елементите от пакета ще ги заместят", заяви ген. Гяуров.