Роми от "Столипиново" излизат на протест днес в Германия. Поводът е искане за  последователно разследване на смъртта на Рефат Сюлейман и за прекратяване на експлоатацията от подизпълнители фирми в стоманодобивния сектор. Това съобщиха от сдружението "Столипиново в Европа".

Тялото на Рефат бе намерено прз октомври в помещенията на фабриката Thyssen-Krupp в квартал "Брукхаузен" в Дуисбург. Мъжът е работил за подизпълнител на обекта Thyssen-Krupp

Обстоятелствата около смъртта на Рефат остават неясни и до днес. Официалните изявления на полицейските органи са изключително неясни. Макар да посочват като причина за смъртта трудова злополука, те не дават отговор на ключови въпроси, които тревожат близките му, бившите му колеги и широката общественост. 

"Няма съмнение, че лошите условия на труд, създадени от подизпълнителските форми на наемане, застрашават здравето и безопасността на работниците, обуславят конфликти между работници и работодатели и създават среда, в злополуките са силно разпространени", добавят от сдружението. 

Инициирана е и петиция срещу подизпълнителските фирми, които според сдружението нарушават трудовото законодателство.