"Един от основните въпроси, които си задаваме като млади хора е – какво е модерното ляво и какво е модерното ляво в България специално.Един от изводите, до които сме стигнали е, че ние трябва да вземем пример от другите държави в Европа и по света. Да видим какво там е приложимо и какво можем да приложим в България.“ Това заяви председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков по време на дискусията "Левицата в България – идеи, програми, политики“, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Левите млади хора в Европа мислят доста различни неща спрямо това, което мислим ние тук. Да, със сигурност има политики, които не са приложими за България, но там се говори за ядрена енергетика и зелена енергия например“, добави той. 

Вълков съобщи, че МО в БСП планира да направят догодина среща на всички балкански младежки обединения. "Да дойдат в София, да съберем нашите младежи и да видим какво там е модерното ляво. Защото балканското ляво би трябвало да е по-различно от немското или испанското ляво“, посочи той. 

"Преди 2-3 седмици в Асеновград събрахме всички областни председатели на Младежкото обединение, заедно с Националния съвет на МО, за да видим какво мислят за новото ляво. Измислихме за 3 дни 60 политики, които се различават от платформата на БСП – точно затова ги мислехме. За да може да ги предложим на ръководството на партията. Това са предложения в секторите иновация и дигитализация, сектор култура, икономика, финанси, екология и устойчиво развитие, социални политики. Отделно в момента се готвят политики в секторите здравеопазване и земеделие. Там се мислят идеи от младите хора за младите хора“, каза още Габриел Вълков.

Председателят на МО в БСП обясни, че младите социалисти имат още две по-мащабни политики, за които, по думите му, си заслужава партията да започне да води разговор. "За прогресивно корпоративно данъчно облагане и за прогресивен данък "дивидент“. Защото, като леви хора, трябва да мислим за прогресивно облагане на капитала, на бизнеса, защото това е лявото, в крайна сметка. И ние трябва да гледаме как да го спасим. IT специалистите с 10 хиляди лева заплата също са работници. Не може да взимаме от тях повече пари за сметка на фирмите, които печелят милиони и пак плащат 10% данък накрая. С 10% корпоративен данък и 5% данък "дивидент“ – собственикът на фирмата тегли парите и ги раздава на ръка, вместо да плаща около 30% за осигуровките. Т.е. това донякъде ще компенсира работниците“, категоричен бе лидерът на младите социалисти.

Според него левите младежи трябва да са революционни и да мислят в посока на новото ляво през това да запалят обществото по лявата идея.

"Работата със синдикатите също е много важна за една лява партия, защото няма как да се борим за работещите хора без да работим с работническите организации“, добави Габриел Вълков.