Арабска Република Египет е ключов партньор на Република България в района на Близкия изток и Северна Африка. Това е заявила вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на срещата си с министър-председателя на Арабска Република Египет Мустафа Мадбули.

Тя също така му благодари за конструктивната среща и споделена визия за бъдещо сътрудничество. "България високо цени отношенията с Египет – държава, с която поддържаме най-дългогодишно партньорство в района на Близкия изток и Африка. Изразихме готовност да задълбочим сътрудничеството в сфери като икономиката, новите технологии и комуникациите, енергетиката, зеления водород, отбраната, търговията, земеделието, иновациите", споделя Габриел.

Обсъдени са били и възможността за изграждане на българска индустриална зона в рамките на свободната индустриална зона в региона на Суецкия канал. Във фокуса на дискусията са били и актуални геополитически теми, сред които ситуацията в Близкия изток, войната в Украйна и сигурността в Черноморския регион.

"Благодаря за готовността за провеждане на редовен диалог на високо равнище", казва още външния ни министър Мария Габриел, която е в Египиет заедно с още няколко министри, сред които: Тодор Тагарев, министър на отбраната, Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа и Румен Радев, министър на енергетиката.