Според  програмата  на ГЕРБ/СДС  "България след кризите –план за възстановяване“ : 

  •Удвояват  възнагражденията на работещите в културния сектор

  • Разпознаване на свободния сектор чрез създаване на официален единен регистър към Министерството на културата

  • По-лесен достъп на свободните артисти и частни трупи до държавните и общински сцени

  • Създаване на фонд за подкрепа на изобразителни и визуални изкуства, бюджет за монументални изкуства, свързани с градската среда

  • Трайно подпомагане на съвременната литература, политика за представяне на българската литература в чужбина, за развитие на училищните библиотеки и за подпомагане на книгоиздаването

  • Съдействие и стимулиране на износ на филми и сериали.

До края на 2024 г. двойно ще бъдат увеличени заплатите в културния сектор. Парите ги има и знаем как да ги разпределим  според щатните разписания. Това каза кандидатът за народен представител от ГЕРБ/СДС Любен Дилов на среща с представители на културата и арт средите във Варна.  На нея присъстваха кметът на Варна Иван Портних, водачът на варненската листа на ГЕРБ/СДС Даниел Митов и вторият в нея Красен Кралев, както и останалите кандидати за народни представители, директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова.

За работа в културния сектор и в туризма ще се поощри трудът на непълнолетни между 15 и 18 години без облагане на доходите и по-лесна регистрация чрез интернет. Според Даниел Митов целият  културен сектор трябва да се преструктурира като философия и финансиране при подкрепа за стабилно правителство на ГЕРБ/СДС след изборите.

Като водач на варненската листа той акцентира върху възможността за държавно и външно финансиране за изграждане на новата библиотека в морската столица, за която има готов проект  след проведен авторитетен международен конкурс. Красен Кралев посочи , че финансирането за археологически разкопки това лято беше твърде орязано заради некадърността на МК и кабинета "Петков“ и даде пример с проучванията на най-стария град в Европа  "Провадия- Солницата“.

Според кмета  Иван Портних след 2 октомври България трябва да има можещо и знаещо правителство, за да има адекватно партньорство между централната и местната власт, за да се случат всички започнати проекти във Варна, сред които е и европейският проект за новия филиал на ДТ "Стоян Бъчваров“.