ГЕРБ - СДС излезе с официална позиция за въглищните централи. Ето какво заявяват те:

"Правителство се готви да раздаде 1.706 млрд. евро. Различни частни чужди фирми получават по 30, 90, 225 милиона евро. Какви са тези фирми, кога те участваха в търг, как избраха точно тях?! Това не е скандал! Това е международен скандал!

Правителствто обрича енергийното сърце на страната на смърт, и то от днес за утре. 49 000 души разчитат на работата на този сектор! Ще се молим България да стане като дискотека, но дори в дискотеката лампите мигат - сега лампите никога няма да светнат отново. Нека правителството бързо изготви план за спасяване на въглищните централи!

Плановете на управляващите от ПП-ДБ за "справедлив" преход на въглищните региони са скандални. Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, неясно по каква процедура, но зад тях ясно прозират имена на спонсори на ПП-ДБ. Няма централи, няма инвестиции, няма да има и хора, твърдят от ГЕРБ. Районите ще се превърнат в пустини. Ключово е да удължим живота на въглищните централи.

 

Преходът ще бъде справедлив само за някои неясно как подбрани хора. Погромът за регионите и работещите ще е огромен.

Призоваваме правителството и министъра на енергетиката по най-бързия начин да определят визия за удължаване на живота на комплекса "Марица". За съжаление не виждаме мисъл в тази посока. Това пречи на подписването на колективното споразумение.

Въглищните централи са гаранта за енергийната сигурност на страната. Не се предвиждат никакви инвестиции, за да се предвиди удължаване живота на въглищните централи. А централите в Марица-изток дават 46% от енергийната стойност на страната.

Плановете, за които си говорим днес трябваше да са готови 2021 г. Две години след управлението на ПП какво виждаме? Планове, които са представени в последния момент без публично обсъждане. Това нарушава сроковете, че въглищните централи ще работят поне до 2050 г.