Магическо решение няма, трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната. Това заяви Деница Сачева на брифинг на ГЕРБ във връзка с бюджета на страната за 2023 година, предаде репортер на "Фокус". 

"Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, която започна през 2020 година. От числата на правителството ставя ясно, че държавният дълг ще нарасне двойно през следващите три години, до 36 млрд., и почти до 70 млрд. в края на 2025 години. Разходите на лихви ще нараснат от 650 млн. до 2,2 млрд, лева през 2025 година. Това е над три пъти и половина. По прогноза на Гълъб Донев през следващите години ще платим на 4,5 млрд. само за лихви. Това е колкото две магистрали "Хемус“ и колкото да ремонтираме всички училища в България", каза тя.

"Разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват с близо 10% като дял от БВП, същото се случва с разходите за здравеопазване, както и разходите за социални помощи и обезщетения, а инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум", каза още тя.

Сачева обясни, че всички институции дават по-малък растеж на БВП на страната за 2023 година, отколкото служебното правителство. 

"Прогнозите на икономическия растеж на правителство са твърде оптимистични за първи път то е с най-високата прогноза в сравнение с всички институции – 1,8%. Съвсем наскоро МВФ намали двойно прогнозата си за ръст на икономиката за тази година, оценявайки възможния растеж до 1,4% от БВП, а БНБ допуска растеж от 0,4%.

Справянето с такъв дефицит ще бъде изключително трудно. Според нас свиването на дефицита, без да се пипат данъци, може да става не повече от 1% на година. Това ще обезсмисли референдума за еврозоната", заяви тя.