Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ приключи процеса по разглеждане на номинациите за кметове и общински съветници на партията, които бяха направени от местните структури. В днешния ден предстои окончателното утвърждаване на кандидатите. В следващите дни утвърдените листи и необходимите документи за регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници ще бъдат изпратени до областните ръководства на партията, които ще регистрират кандидатите в Общинските избирателни комисии, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Освен това партията ще регистрира пълни листи за общински съветници във всички 265 общини. На определени места в страната ГЕРБ ще подкрепи за кметове независими кандидати, издигнати от инициативни комитети или ще участва в местни коалиции. Членовете на ИК на ГЕРБ и председателят на партията Бойко Борисов благодарят на местните структури, че при номинирането на кандидати са се съобразили с препоръките за включването в листите за съветници на членове на Младежки ГЕРБ и представители на гражданска квота, както и за обновяване на листите минимум с 50% нови лица.

ИК на ГЕРБ разгледа и прие оставката на областния координатор на ГЕРБ – Пловдив Иван Тотев. В мотивите си за оставката Тотев посочва, че желае да завърши политическия си цикъл от началното структуриране на местната партийна организация, през спечелването на кметските мандати през 2011, 2015 и 2019 г. и работата си като народен представител. ИК на ГЕРБ приема оставката и благодари на Иван Тотев за работата му през годините. За временно изпълняващ длъжността областен координатор на ГЕРБ – Пловдив, ИК утвърждава Димитър Колев (настоящ кмет на район "Западен“ в Пловдив).