ГЕРБ разкритикува проектобюджета за 2024 година, който вчера бе представен от финансовия министър Асен Василев. Делян Добрев заяви на Националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново, че данъчните приходи са завишение "нереалистично", предаде репортер на "Фокус"

"Данъчните приходи в държавния бюджет за 2023 година са 35 милиарда лева. Те не могат да ги съберат. Към момента се вижда неизпълнение на прихдодната част с два милиарда, т.е. няма да съберат 35 милиарда, ще съберат 33", заяви той. 

"Знаете ли колко са заложили за догодина? 40 милиарда - над 20% увеличение на реално събраните данъчни приходи от тази година. От къде ще дойдат тези 7 милиарда, от никъде, защото те ще карат до март, а след това ще заминат кой знае къде", каза още Добрев. 

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че обещаният един милиард за общините е "имагинерен". 

"За огромно съжаление единият милиард, който Асен Василев спомена, че

ще бъде заделен в бюджета, освен че е имагинерен, не почива на реална спогодба. ПП обещаха да има изготвен реален план за действие на общините до края на септември. Ние ще настояваме, така както през 2021 вие реализирахте преходни остатъци, да може тези средства да са на разположение през целия цикъл", каза той.

"За съжаление, няма нито стотинка увеличение на капиталовите разходи, при всички инфлационни процеси, които наблюдаваме през последните години", добави той.

Той обаче обяви, че до месец ще бъде обявена нова процедура за третия лот от пътя Русе - Велико Търново.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова бе категорична, че законопроекти, които не се съгласуват с ГЕРБ-СДС, няма да бъдат приемани, а първата политическа сила ще бойкотира заседанията. 

Атанасова стигна по-далеч и предложи "разглобка", ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не успяват да намерят общи механизми, с които да управляват заедно.