“България вече почти година стои абсолютно безучастно (за предоставяне на военна помощ за Украйна - б.р.). И това ни праща в лагера на страни като Северна Корея и Сирия, които между впрочем бяха единствените застанали на страната на Руската федерация в ООН", заяви в предаването “Лице в лице" депутатът от ГЕРБ и член на комисията по външна политика Георг Георгиев. 

По-рано днес депутатите решиха на първо четене страната ни да предостави военна помощ на Украйна. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". 

“Не бива да забравяме, че ГЕРБ е на тази позиция (за предоставянето на военна помощ - б.р.), откакто конфликтът (в Украйна - б.р) възникна. Именно Руската федерация абсолютно безпощадно нападна една незасегнала я държава като Украйна", добави той. 

Според него трябва да бъде направен анализ, който да каже какво е възможно и какво се иска като военна помощ. 

Смесеното гласуване 

"Избирателната активност е под 40% на последните избори. Хиляди не отиват до урните да гласуват. Възрастните хора ги е страх да не се изложат, защото не знаят как да боравят с машината. Други пък имат съмнения в легитимността на машините", заяви Георгиев по повод връщането на хартиените бюлетини.

Според него трябва да има право на избор - дали да гласуваш с машина, или с бюлетина. 

По думите му това ще повиши избирателната активност. 

Легитимността на две поредни Народни събрания е жертва на машинното гласуване, каза той. 

Според него машинното гласуване е технически ценз и е антидемократично.