ГЕРБ-СДС представят своята управленска програма преди изборите 2 в 1, които ще се проведат на 9 юни, предаде репортер на "Фокус".

На събитието присъстват лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов, както представители на парламентарната група, синдикални организации и други. 

"Мисля си, че сериозно занимание като политиката трябва да има повече планиране, повече числа, повече допускания", започна Томислав Дончев.

"Последните ни разработки от 2023 година са напълно валидни. Не сме се отказали от нито един от стратегическите си приоритети.

Ако ние сме умни и си правим изводи, първият е "Не допускайте свръхзадлъжняване". Новият дълг е почти 12 млрд. лева и не ми казвайте, че той е паднал като % от БВП-то, защото БВП-то ще го знаем в края на годината. Големите числа са безпощадни", предупреди Дончев.

По думите му България не успяла да усови средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост четири години след неговия старт: "Инвестициите са паднали – и публичните, и частните. Ако погледнете данните за плащанията по НПВУ, на четвъртата година те са 39,9%, по Оперативните програми - 4,46%. Така изглежда, че България се е отказала от тези пари".

"Изводът е не допускайте безвремие, не допускайте хаос, не правете експерименти", категоричен бе Дончев.

По думите му България трябва да се стреми да догони не само своите регионални съседи, а и останалите държави членки на Европейския съюз.

Образование и пазар на труда

Трябва да направим нови образователни програми. Нашата система е прекалено амбициозна в предоставянето на знание и прекалено неамбициозна в другите сфери“, заяви Красимир Вълчев.

Сред приоритетите на ГЕРБ-СДС ще бъде осигуряването на повече ученически практики и развитието на дуалната форма на обучение.

"Най-важните политики, които трябва да продължим, са подкрепа на учителите и университетските преподаватели. Ако искаме да привлечем добрите ученици и преподаватели, трябва да имаме справедливо заплащане.

Трябва да продължим да увеличаваме ресурсите за модернизация на класните стаи, кабинетите, детските градини, дворовете“, заяви Вълчев.

В сферата на пазара на труда от ГЕРБ-СДС застават зад политиките за насърчаване на трудовата мобилност, прогнозирането и анализирането на професиите на бъдещето, активирането на икономическите неактивни лица, модернизирането на трудовото и осигурителното законодателство. 

Модернизация и дигитализация

ГЕРБ-СДС ще настояват за дигитализирането на администрацията чрез създаването на "Дигитална община" - интегриране на държавни регистри, изкарване и предаване на документи и други. Те предлагат връчването на фишове и глоби да се случва в реално време през мобилни приложения, както и насърчаване на дигитални инициативи и проекти, чрез създаването на "Хъб за свободни умове". 

От ГЕРБ-СДС предлагат създаването и на умни градове чрез въвеждането на изкуствен интелект в организацията на движението с цел избягване на задръстванията и други. Те настояват за умно проектиране на новата пътна инфраструктура, интелигентно планувани маршрути, висок стандарт на живот с технологии към гражданите, надграждане на системите за видеонаблюдение и други. 

Индустриализация и инфраструктура

От ГЕРБ-СДС приоритизират завършването на Северозападния скоростен път Видин - Ботевград, на АМ "Русе - Велико Търново", АМ "Хемус", АМ "Струма" и други. Те ще настояват и за изграждането на тунелите Шипка и Петрохан. 

В сферата на водните ресурси ГЕРБ-СДС ще предложат нов законопроект за ВиК. Освен това от партията ще работят и за развитието на зелените политики чрез изграждането на соларни инсталации, санирането на сградите, преминаването към нисковъглеродна икономика и други.

Правна реформа

ГЕРБ-СДС предлагат реформи в Наказателния, Гражданско-процесуални кодекс, както и Наказателно-процесуалния кодекс. Те предлагат създаването на чисто нов Наказателен кодекс: "Амбицията ни в рамките на пълен управленски мандат е изчистването на съдебната реформа", заяви Рая Назарян. 

В новия Наказателен кодекс се предвижда оптимизация на системата за наказания като се създаде диференциация на общественоопасни деяния на "престъпления" и т. нар. "простъпки". 

Стремежът на ГЕРБ-СДС е да обезпечат съдебната реформа с най-подготвените кадри, които имат високи нравствени качества. Те ще настояват за правна реформа, която да гарантира спазването на принципа за разглеждането на наказателните дела в разумен срок, ексклузивитет на съдебния състав, разглеждането на делата до приключването им, продължаване на антикорупционната реформа и други.